Български автори,  Танци,  Традиции

Лечение с танци – тангото ще ви избави от депресия, а валсът от остеоартрит

21.04.2015г., от Здравен портал lechenie.bg, автор: И.Шиндаров, взето от: https://lechenie.bg/lechenie-s-tantsi-tangoto-shte-vi-izbavi-ot-depresiyata-a-valsat-ot-osteoartrit

Лечение с танци - тангото ще ви избави от депресия, а валсът от остеоартрит

Танците могат да бъдат не само приятно прекарано време или хоби, но и начин за профилактика както на физиологични, така и на душевни заболявания.

Полезни са всички видове танци – те свалят напрежението, укрепват мускулите, особено тези на гръбначния стълб, на корема и на краката, подобряват кръвообращението и стойката, тренират дихателната система и координацията на движенията.

Но освен това, танците силно влияят на психологическото състояние на човека, тъй като движейки се по определен начин човек е способен да повлияе на своето душевно състояние. Танците избавят от страховете, комплексите, от вътрешните терзания, правят проблемите по-малко значими.

Всеки танц има своята медицинска „специализация“ и когато се избира кой вид танци да се практикуват трябва да се изхожда от тези проблеми, които човекът би желал да разреши.

Латиноамерикански танци – румба, ча-ча-ча, салса, могат за заменят фитнеса и спомагат за оформянето на фигурата.

Тъй като при тези танци вземат активно участие бедрата и таза, то активно се тренират тазобедрените стави, което всъщност представлява профилактика за гинекологичните проблеми и за заболявания в областта на кръста. Също така латинските танци отлично помагат на човек да се отърве от депресията.

Танготерапия –помага при лечение на депресия, шизофрения, главоболие и при заболявания Алцахаймер и Паркинсон. Изучавайки танго, човек е необходимо да запомня сложни движения и последователността на тяхното изпълнение, което е отлична тренировка за мозъка.

Фламенкото е подходящо за тези, които страдат от остеоартрити, тъй като по време на занятията се обръща особено много внимание на правилното положение на тялото, което способства за укрепване на гръбнака, на раменния пояс и на гръдния кош.

Особено полезно е фламенкото при шийна остеохондроза и при заболявания на ставите. А също така спомага за укрепването на косите коремни мускули, което осигурява правилното положение на вътрешните органи.

Ориенталските танци са особено подходящи за жени. Благодарение на тяхното практикуване се задействат дълбоките мускули на корема и на диафрагмата, което е равностойно на масаж на вътрешните органи.

Тези видове танци стимулират перисталтиката на червата, явяват се профилактика на гинекологичните заболявания и правят гръбнака пластичен и гъвкав.

Индийските танци помагат на хората, страдащи от диабет, хипертония и артрит, помагат и при артериална хипертония.

Необичайните за българите келтски танци предполагат интензивни движения на краката, изправен гръбнак и благодарение на това цялото тяло на танцуващия участва. Самите келтски танци способства за изправяне на гръбнака при лордоза и сколиоза, за уеднаквяване на формата на краката.

Също така спомагат за укрепване на прасците и на бедрата, тренират дихателната и сърдечно-съдовата система.

Фокстрот /вид спортни танци/ – полезен е за хората в напреднала възраст, тъй като е доказана неговата практическа ефективност по отношение на болестта на Алцхаймер.

Освен това, ритмичните движения, свързани с прехвърлянето на собствената тежест, спомагат за укрепване на костите, което е много важно в напреднала възраст, когато рискът от развитие на остеопороза и фрактури, особено при жените, рязко се повишава.

Самба – енергичен и страстен вид танц, той тренира дихателната и сърдечно-съдовата система, подобрява способността на човек да реагира. Особен полезен е при нарушение на обмяната на веществата и при наднормено тегло.

Валс – полезен за нервната система, а също развива и вестибуларния апарат. Също валсът е особено подходящ за профилактика и лечение на остеоартрит и шипове на гръбначния стълб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *