Келтски свят,  Символи,  Традиции

Келтски мотиви

взето от: bg.fartice.com

https://bg.fartice.com/%D0%BA%D0%B5%D0%BB%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B8/

Келтски мотиви

Келтските орнаменти и модели са ярка проява на културния живот на древната келтска цивилизация. Те изцяло отразяват световната визия на етноса, неговите религиозни убеждения и духовни ценности. Дълбокото значение на някои келтски орнаменти и модели остава загадка за историците и историците на изкуството, а уникалната им красота е неизчерпаем източник на вдъхновение за дизайнерите и стилистите.

Келтски мотиви в съвременното време

Комплексното и оригинално тъкане, известният келтски кръст и други не по-малко загадъчни и необичайни модели в келтски стил, винаги предизвикват засилен интерес към модата на жените.

Не само благодарение на семантичния смисъл, но и поради своята яркост и необичаен дизайн келтски мотиви се използват широко в производството на дрехи, аксесоари и интериорен дизайн.

По правило дрехите с етнически орнаменти не се различават в сложните разфасовки, тъй като основният акцент в този случай е върху рисунката. Също така си струва да се отбележи, че келтските дизайни на нещата съвсем рядко съвпадат напълно с оригинала. Най-често това са отделни фрагменти или рисунки, които само намекват за някаква връзка с древната цивилизация.

Подобна тенденция може да се проследи и в модерното направление на модерното изкуство – боди арт, където различните елементи на келтските орнаменти са много популярни.

Обици и гривни, както и други келтски бижута, сега могат да бъдат закупени от всякакви бижута или етнически магазин. Между другото, тези ръчно изработени продукти са много красиви и обмислени до най-малките детайли.

Тайно значение на келтските орнаменти

Избирайки дрехи или аксесоари с келтски орнаменти, не всеки мисли за неговото значение. Но сложни модели с криви и прави линии, абстрактни изображения на птици, животни, змии, растения, различни текстове и много повече отразяват духовния свят на древните келти, тяхната идея за живот и смърт, законите на битието.

https://mediafiles.fartice.com/imfls/2dc1e6ac670d1d68.jpg
Келтски мотиви 2
Келтски мотиви 5
Келтски мотиви 6
Келтски мотиви 7
Келтски мотиви 9

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *