Танци,  Традиции

Испански танци /откъс/ Мунейра /Muneira

взето от: https://tvmoon.ru/bg/talismany/ispanskie-tancy.html

Мунейра (галисийски muiñeira, испански. muñeira от галис. muineira „мелница“) е галисийски народен танц, с келтските корени, широко разпространен в испанската провинция Галисия, както и сред жителите на автономния регион Астурия.

Мунейра се танцува с вдигнати ръце в традиционни костюми под акомпанимент музикални инструменти – гайди, тамбура, малък барабан и други и често се придружава от пеене. Основната танцова стъпка се нарича paseo (galis. paseo). Muneira e 6/8.

Muneira може да се състои от две или повече части. По-старите версии обикновено са били само от две части, а по-новите – от две и повече.

Мунейра се счита за доста стар танц, наследен от келтоберийците. По време на танца зрителите насърчават участниците му с така наречения «атуручо» (исп. aturuxo) – извикване, отличаващо се с особена сила, рязкост и протяжност, което има келтски произход. Предполага се, че е това бил боен вик, с който в древни времена келтите са тръгвали в атака. Първите документирани доказателства обаче са от 16 век.

Някои изследователи твърдят, че танцът първоначално е бил популярен сред мелничарите. / muneira – „мелница“/. Според друга версия, той получи името си от мястото, защото селските празници с танци обикновено се провеждали в близост до мелниците.

Интересен факт е, че този танц не е само празничен, а се изпълнявал и в края на тежкия работен ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *