Келтски свят,  Ритуали,  Традиции

Келтски сватбени церемонии

взето от: https://bg.desertanglican.org/Celtic-Wedding-Ceremony-37100

Уважаеми приятели ! Статията е много интересна и актуална с практическите си указания, как да се прави келтската сватба, но е минала през Google Translate /в оригинал е на немски !/. Направил съм всичко възможно да поизчистя стила …

Келтската сватбена церемония включва древни традиции на годеж и брак, практикувани от келтите в цяла Европа и дълбоко свързана с природата

Келтите някога са били навсякъде в Европа, от Британските острови до Испания и от Португалия до Турция, затова е почти невъзможно да се определи „единната“ келтска сватбена церемония. Въпреки това, проучванията на авторите, като например Ема Рестал Ор, която изследва запазването на старите келтски ритуали в брачните церемонии, помагат за определяне на точните правила

Ще Ви представим няколко елемента, които се включват в Келтската сватбена церемония.

Церемония „Келтски сватбени кръгове“

Преди появата на храмовете, келтите са имали определени свещени места в природата, където са провеждали брачните си церемонии. В тези места се очертавал кръг, украсен с цветя и зеленина. Във всяка от четирите посоки на кръга се поставяла свещ. Северът, като най-главната посока е можел да бъде допълнително украсен със свещ за слънцето, свещ за луната, свещ за двойката, купа с вода и купа сол. Кръгът се освещавал от бард, който приветствал четирите елемента и освещавал свещите. За тази благословия бардът е използвал вода, сол и тамян.  

Представяне на двойката

Подобно на това как съвременните сватби отиват до църковния олтар, двойките в келтските сватбени церемонии наближават кръга. Младоженците влизат в кръга и се представят от своите родители, приятели и роднини, които се намират до тях, а публиката стои извън кръга.

Добре дошли

Бард влиза кръга и приветства двойката. Заедно с приветственото изявление и благословиите могат да бъдат прочетени молитви или споменаване на предците.

Обети

Бардът призовава двойката да обяви своите обети. Това може да стане чрез въпроси или да покани двойката да изповядва обетите един на друг.

Ритуалът на обвързване

В древността по време на годеж, двойките са вързвали ръцете, за да покажат, че са били обвързани за определен период от време. Днес младоженците свързват ръцете си, образувайки кръг от безкрайност и трайна любов. Техните ръце обикновено се увиват с кърпа или въже, като символът на „живота заедно“.

Пръстените

Като влияние от съвременността бардът, може да сложи пръстените, благословени от присъстващите, следвайки традицията на ирландския пръстен.

Запалване на свещта

Ако желае, двойката може да запали свещ, представляваща техния съюз. Тази традиция може да се осъществи чрез запалване на свещ и обещание да се грижат един за друг като за най-свято. Или се запалват две преплетени свещи като Свещта на Единството, които символизират как двата живота се превръщат в един.

Размяна на пръстените

Келтската сватбена церемония също включва размяна на пръстени, както правят повечето съвременни церемонии. Това се прави, след като се развързват ръцете на младоженците.

Клетва над сватбения камък

Древните келтски сватбени традиции включвали даването на клетва над светия камък, като „гаранция“ за трайността на техните обети, и „основата“ за изграждане на бъдещия брак като къща, която ще започне с една скала. В днешни времена двойката може да избере камък, който да бъде физическо напомняне за емоционалните и духовни обети, направени в деня на сватбата им.

Ритуалът за благодарността

Преди края на церемонията се предлага медовина и хляб на всички присъстващи в и извън кръга. Това не е само начин да се покаже благодарност към земята за нейните плодове и храна, но и към предците, без които нямаше да има двойка. Вместо медовината и хляба, може да се използва сладко вино и тортата.

Най-напред младоженците изсипват виното на земята заедно с малка торта. Това може да се направи няколко пъти: веднъж за предците, втори път за тези, които не могат да присъстват на сватбата, и трети път за самата двойката. След това като част от церемонията.младоженците показват, как се наслаждават на първата си напитка и храна заедно.

Отваряне на Кръга

След като семейният съюз е благословен и обявен от барда, кръгът е отваря чрез разпръскването на цветя и зеленина като символ за разширяване на святостта на това пространство към всички останали области от живота на двойките.

Други церемонии на сватбените тържества

Има много традиции, които могат да бъдат използвани в келтската сватба.

  • Сватбеното облекло спазва определени традиции от миналото, които продължават и до днес. В Британските острови са популярни цветни булчински рокли, а много мъже носят килтове.
  • Носенето на подкова за късмет също е ритуал на келтските сватби. Тъй като тежката подкова може да е малко неудобна за носене, тя се зашива към вътрешната страна на роклята.
  • Най-последен бод в булчинската рокля трябва да се направи (или да се добави) в деня на сватбата за допълнителен късмет.
  • Да бъдеш бос по време на церемонията е символ на връзката на двойките със земята.
  • Пиене от Куейк /Quaich (чаша с две дръжки) е традиционна за булката и младоженеца. Пие се и от гостите, което символизира укрепването на семейните и приятелски връзки.
  • Обмяна на Claddagh пръстени е обичайно в Ирландия и символизира предлагането на сърцето и обещанието на един към друг да се пазят, почитат и защитават.
  • Поставянето на келтския възел (triquetra) в сватбените кърпи, бродерия или бижута символизира безкрайност, съюз на двойката пред божественото, както и множество други благоприятни значения. Двойката също изплита пред всички „морски възел“, който след това се дърпа от младоженците за да се покаже, че не се къса, а става още по-здрав, като алегория на бъдещия семеен живот.
  • Скачането на метлата е символ за „загърбване на миналото“ и започване на нов живот. Това може да стане между клетвата над сватбения камък или в края на церемонията, когато двойката излиза от кръга.
  • Mузика играе огромна роля в келтските сватби. Един от най-често използваните инструменти е гайдата. Гайдарът често води сватбеното шествие, свири по време на благословията, и придружава младоженците..
  • Обичаят за хвърляне на шепа монети на гостите от младоженците символизира споделянето на благословиите и надеждата, че всички присъстващи на сватбата се чувстват благословени като двойката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *