Изкуство,  Символи

Най-древните графити са дълги 100 метра

автор: Нина Норд, взето от: https://sanovnik.bg

https://sanovnik.bg/n3-6148-%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%82%D0%B8_%D1%81%D0%B0_%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B8_100_%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B0

Най-древните графити са дълги 100 метра

Не е ясно с каква цел са създадени гигантските изображения на животни, хора и геометрични фигури, които са навсякъде по света. Най-много рисували индианците – пустинята Атакама на брега на Тихия океан изобилства с подобни картини.

Най-интересни от тях са геоглифите на хълма Унитас. Там има 100-метрова фигура на магьосник с шестоъгълна глава, на която има корона с четири пера. Осем паралелни линии до лицето му символизират слънцето, а в ръката си той държи музикален инструмент. Друг магьосник държи в ръката си брадва. Останалите фигури в местността са на правоъгълни хора с огромни глави, единият от които има хобот.

На хълма Керо Пинтадос който се намира в Атакама, има огромни рисунки на птици, хора, правоъгълници, стрели и малтийски кръстове.

В Алто Баранка има огромни стада лами с овчари, а в Алто Гуанилос – огромен кондор с разперени крила. Изображенията са направени, като се редуват тъмни и светли линии. Светлите са резултат на премахването на горния слой на каменистата почва, а тъмните – камъни, наредени по светъл склон.

Според учените това са тотеми на индианците, които са смятали, че колкото е по-голяма рисунката, толкова по-голяма ще е силата на тотема. Друга хипотеза е, че геоглифите са запаси на астрономически явления. Една от най-странните рисунки се намира на полуостров Паракас и изобразява огромен тризъбец с рисунки на хора и животни.

The mysterious prehistoric geoglyph of the Paracas Candelabra
Геоглиф в Паракас
снимка: https://www.ancient-origins.net/ancient-places-americas/mysterious-prehistoric-geoglyph-paracas-candelabra-002203

Централният му ствол е бразда с дължина 500 му ширина 4, 5 м и дълбочина 60 см. Рисунката се е запазила векове, защото песъчинките на това място не мърдат и при най-силния вятър.

Не е ясно обаче какво общо са имали индианците с яйцето и змията – огромно изображение на змия, увита около яйце, е открито в Охайо.

Близо до Ла Манш е разположена рисунката на човек, дълъг 70 м, който държи във всяка от ръцете си по една тънка пръчка. Според учените рисунката е на над 2 хиляди години.

The ithyphallic Giant of Cerne Abbas, Dorset, over 180 feet in ...
Келтски геоглиф в Дорсет
снимка Pinterest

В Дорсет има рисунка на древни келти – огромен гол мъж с тояга. Близо до Оксфорд е имало 111-метрово изображение на кон. То обаче изчезнало преди 200 години. Учените смятат, че най-древните графити са скрити под трева и всевъзможна друга растителност и тепърва ще разкрият тайните си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *