Литература

Келтите – Оливие Бюксеншюц

https://www.emag.bg/keltite-olivie-bjuksenshjuc-88bkbke02201/pd/DRFSSBBBM/

Келтите – Оливие Бюксеншюц

Описание

Кои са всъщност келтите, населили през първото хилядолетие преди Христа голяма част от Европа – от Алпите до Северно море и от Словакия до Атлантика?

Древните гърци ги наричат келти, римляните – гали. Днес техни потомци има само във Великобритания, в Западна Франция и в Испания. Произходът и особеностите им будят интерес още в Античността.

Ала едва с напредъка на археологията става възможно възстановяването на истинската история на тези индоевропейски племена. След кратък историографски преглед френският изследовател и археолог Оливие Бюксеншюц описва начина на живот, социалното устройство, религията, материалните творения, самобитната култура и изкуство на келтите.

Като се опира на най-новите научни открития и задълбочения им анализ, авторът възражда облика на някогашните обитатели на Стария континент, оставили свой отпечатък и върху земите на Балканския полуостров.

♦  ♦  ♦


Оливие Бюксеншюц, френски изследовател и археолог. Роден през 1946г. Бюксеншюц е директор в Националния център за научни изследвания на Франция. Сътрудничи на Лаборатория по Археология на Изтока и на Запада в Екол Нормал Супериор и преподава в Университета Париж -І. Участвал е в многобройни археологически разкопки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *