Език,  Изкуство,  Келтски свят,  Литература,  Традиции

Астерикс и Обеликс – гали на 60 години

02.02.2019г., Бутик взето от: http://urban-mag.com

Астерикс и Обеликс – гали на 60 години

Снимка: „Астерикс и Обеликс“ – 37-и комикс, корица: © Editions Albert René, https://asterix37.com

През октомври 2019 г. се навършват 60 години от публикуването на първия комикс за Астерикс и Обеликс. Той се появява в брой № 1 на седмичното списание Pilote.

По повод 60-годишнината издателство Albert-René подготвя албум, в който ще бъдат включени рисунки на Астерикс и Обеликс от художници от цял свят. На 24 октомври 2019 г. ще бъде издаден 38-ият албум от поредицата, вдъхновен от темата „нашите предци – галите“, но подробности още не са известни. По повод 60-годишнината на героите вече се появиха първите аудио книги, които разказват приключенията на Астерикс и Обеликс.

На 6 февруари 2019 г. трябва да излезе от печат албум, който включва първите панели, създадени от Рьоне Госини и Албер Юдерзо за комикса „Астерикс Галът“. Изданието ще бъде в лимитиран тираж от 800 екземпляра с единична цена от 200 евро.

Комиксите за Астерикс са сред най-превежданите в света. През 2015 г. статистиката сочи, че са продадени 365 милиона албума на 23 езика.

Авторите

Сценаристът Рьоне Госини и художникът Албер Юдерзо се запознават в началото на 50-те години на ХХ век. Рьоне Госини е роден в Париж в еврейско семейство с корени от Полша и Украйна, израства в Аржентина и Ню Йорк. Албер Юдерзо, син на италиански имигранти, сътрудничи на парижкия филиал на белгийското студио World Press, където се рисуват комикси за издатели на седмичници за деца.

В офиса на студиото той се запознава с младия сценарист Рьоне Госини, който наскоро се е завърнал от САЩ. И двамата са на по 24 – 25 години и споделят едно и също желание – да направят хумористичния комикс не толкова престорен. След смъртта на Рьоне Госини през 1977 г., Албер Юдерзо работи известно време сам, а през 2013 г. предава щафетата на Жан-Ив Фери и Дидие Конрад.

Първият комикс

Поредицата започва с комикса „Астерикс: Галският герой“, публикуван на 29 октомври 1959 г. Списанието в първи тираж 6000 бързо се изчерпва. Комиксът е издаден в самостоятелен албум през 1961 г., а през 1967 г. е адаптиран като анимационен филм.

Героите

„За 15 минути всичко бе на мястото си. Вдъхновихме се от това, което бяхме научили в училище за галите. Един бард, един друид, едно малко село, войни…“, спомня си някога Юдерзо. Тези исторически клишета, познати на всички французи от ранна детска възраст, приписвани на „нашите предшественици галите“, веднага правят героите близки до всички читатели. Според Юдерзо Астерикс трябва да е хитър, дребен, но набит – „забележителен като препинателен знак“ – като звездичка (un astérisque).

Тъй като главният герой не е висок и рус келт, Юдерзо предлага на Госини той да си има подобен съратник. Героят е вдъхновен от подготвителните му рисунки и от общата слабост на двамата автори към комиците Лоръл и Харди. Приятелят на дребничкия Обеликс е много силен и може да повдига и доставя менхири. Кръщават героя Обеликс.

Епохата

Сценаристът Рьоне Госини черпи сведения от редица исторически източници: „Записки за Галската война“ от Гай Юлий Цезар, „Всекидневният живот в Рим“ от френския историк Жером Каркопино и „История на Рим“ от Андре Пиганиол.

Кучето Идефикс

Кучето е домашният любимец на Обеликс. В началото няма име. В писмата, които Рьоне Госини и Албер Юдерзо получават, има предложения за галски, римски и египетски имена. Обявен е конкурс за читателите, които да дадат име на кучето. Получават се хиляди писма, в които петима читатели предлагат името Идефикс, което е избрано. Петимата щастливци печелят абонамент за списание Pilote.

„Астерикс и готите“

„Астерис и готите“ е 3-ият албум от поредицата и първият, преведен в чужбина.

Успехът на комиксите

В началото на 60-те години на ХХ век генерал Шарл дьо Гол свиква министерски съвет, назовавайки министрите си с галски имена, заети от комиксите за Астерикс и Обеликс.

Астерикс в Космоса

Първият френски сателит, изпратен в Космоса на 26 ноември 1965 г., се казва Астерикс.

По информации от сайтовете actualitte.com, asterix.com и интернет изданието на Le Figaro.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *