История,  Келтски свят

Лицевите възстановки ни гледат от времето на Тъмните векове в Шотландия

автор Richard Moss, 22.03.2018г., взето от: https://museumcrush.org/facial-reconstructions-peer-out-from-the-scottish-dark-ages/

превод: Сурен Исраилян, 08.07.2020г.

a recreation of the face of a man with short hair and a scar on his forehead
Мъж, на възраст 18-25 (починал 540-600г). Изотопен анализ показва, че той е израснал в или близо до Крамонд /Cramond/и е живял до смъртта си в района. Съдебните медици предполагат, че той е имал дълбока рана, получена от остър предмет с два белега над дясното му око, която е била излекувана преди да умре. Предполага се, че е бил воин. © Hayley Fisher

Възстановените лица от скелетни останки, намерени в могилата в Крамонд разкриват вълнуващи отговори за живота в Шотландия през шести и седми век.

Тези лица сякаш са се пренесли във времето от Тъмните векове в Шотландия и са били възстановени от съдебен художник Hayley Fisher.  Те са направени на база скелети, намерени в гробница, открита под паркинга за коли в село Крамонд, близо до Единбург през 1975г. Според археолозите в могилата са открити поне две поколения от едно и също семейство, живели през шести и седми век.

Съдебно-медицинският отчет за един от мъжете, на възраст 26-35 години описва раните му с тъпи и остри предмети, вероятно от оръжия, както от острието на копие, така и от дръжката. Този мъж също е имал белег над дясното му око.

Друг мъж, на възраст 18-25, който починал някъде между 540 и 600г., е имал дълбока рана, получена от остър предмет с два белега над дясното му око, която е била излекувана преди да умре. Предполага се, че е бил кален в битките воин.

Що се касае жените, едната от тях вероятно е починала от удара с тъп предмет в дясната част на главата, която е пробила черепа и стигнала до мозъка, а другата – млада жена, която е починала между 430 и 550г. е била с лоши зъби и недостиг на желязо, но причината за смъртта й не е известна.

Специалистите използваха съдебните техники и ДНК тестове за да проучат, дали телата са принадлежали към една и съща благородна фамилия, живяла в кралската крепост на Крамонд, където са били открити тези човешки останки по време на разкопките на римска баня.  

a reconstructed face of a young woman with light brown hair and hazel eyes
Жена на възраст 26-35г., (починала 430 – 550г). Изотопният анализ показва, че тя е израснала и прекарала последните си години в или около Крамонд, но причината за смъртта й не била открита. Специалистите открили, че тя е била с лоши дъби и недостиг на желязо. © Hayley Fisher
a reconstructed face of a warrior with short hair and a scar on his forehead
Мъж на възраст 26-35г., (починал 540 -610г). Изотопният анализ показва, че той е израснал в Peebleshire или Lanarkshire, а може и по-далеч в Argyll или Loch Lomondside в Британското царство Алт Клът /British Kingdom of Alt Clut (Strathclyde)/. Мъжът починал в Крамонд. Специалистите откриват следи от рани, от тъп и остър предмет, вероятно предизвикани както от острието на копие, така и от дръжката. Той също е имал белег над дясното му око. © Hayley Fisher
a reconstrcuted artwork representing the face of a woman with long hair
Жена на възраст 18-25г., (починала 430 -570г). Изотопният анализ показва, че тя е израснала и прекарала последните си години в Единбург. Съдебно-медицинският отчет показва, че смъртта й е била предизвикана от удара с тъп предмет в дясната част на главата, която е пробила черепа и стигнала до мозъка. Силно начупените й десни кътни зъби също предполагат насилствени действия спрямо нея. © Hayley Fisher

“Все още има много неразгадани неща, но благодарение на криминологичните практики успяхме да направим много открития в историята на погребенията в Крамонд, Шотландия“ – каза Джон Лоусън, археолог от градската община на Единбург.

„Изследванията откриха важни факти за живота по време политически смут в Шотландия, за който знаем малко и помогнаха да отговорим на въпроси, свързани с Тъмните векове“, – каза Лоусън, – но също така те предизвикаха много нови въпроси.“ “Защо тези хора са отишли в Крамонд ? Кое ги е привличало тук през Тъмните векове ? Защо някои от тях са били убити, а след това погребани поотделно ? ” – задава въпроси археологът.

„Ако тази могила е семейната гробница на благородно или кралско семейство, това предполага, че Крамонд е бил крепост на Кралство Гододин /Gododdin/. И ако е така, тези открития имат важна роля за изследване на историята на Шотландия и Северна Британия по време на Тъмните векове.”

Според проучванията, присъствието на хората в Крамонд се датира чак от 8500г. пр.н.е, което го прави най-древното селище в Шотландия. За след-римското време се знаело малко, някои предполагат, че е било атакувано от Англите /Angles/ дошли от Германия, които след това са основали града, днес известен като Единбург.

Вероятно тези хора от Тъмните векове са живели в „неподходящо време“, в този важен и пълен с насилие времеви период.  

Научете повече за тази история от постоянна изложба „Тъмните векове в Крамонд“, която можете да видите в Музея Maltings in Cramond. Виж повече на cramondheritage.org.uk

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *