Български автори,  в България,  Келтски празници

Келтски празник в Бургас „Вечер на келтската култура“ – 01.08.2020г.

Събитието ще се проведе от 18.00 до 20.30 часа. Място за провеждане: Външна площ на Етнографския Музей – Бургас. Организатор: Сдружение „Ценности“, партньори Сдружение „Келтско наследство и Сдружение „Творецъ“

Програма

Събитието ще се проведе на открито, за деца и възрастни, с акцент към децата.

„Вечер на келтската култура“ включва най-интересните игри и състезания от келтските фестивали, провеждани редовно в целия свят, които нямат ограничения за възраст и физически умения. Всеки посетител ще може да участва.

Успоредно на игрите ще проведем и образователен уъркшоп „Келтска работилница”  за келтските символи и предмети на бита. Планираме да организираме конкурс с образователна цел „Нарисувай Келт“, с наградите, които ще раздадем по време на събитието.

Като специален акцент на събитието ще организираме презентация на Регионална Библиотека „П.К.Яворов“ за книги, свързани с келтите.

Подробен сценарий на събитието

18.00-18.20 часа.  Откриването на празника с кратка прeзентация на келтската култура от организаторите и слово на Регионална Библиотека „П.К.Яворов“ – Бургас

18.20 – 19.00 часа. Започват игрите, които ще се провеждат успоредно

  1. Традиционна шотландска игра „Мързеливата пръчка“ /Lazy Stick/

Тази игра е много популярна по време на ежегодните келтски и шотландски празненства “Highland Games” /провеждащи се в Шотландия от 11 век/.  Състезанието ще се провежда по двойки с участие на съдии. Всеки участник получава рекламен сувенир /магнити/, а за две и повече победи връчваме „Сертификат на Победител“

Успоредно ще се проведе традиционна ирландска и келтска игра „Халките“ /Ring Board/

Играта представлява дървено табло с тринадесет кукички, които трябва да уцелите хвърляйки 6 гумени халки.

19.00 – 19.20 часа. Водещият провежда „словесна игра“  – задава въпроси, свързани с келтската култура, с три отговора, от които единният е верен.

19.20– 20.10 часа. Продължаваме с игрите, които ще се провеждат успоредно

1 Игра „Cornhole“ /буквално „Царевична дупка“/ е изключително популярна днес . Измислена е през 14 век в Бавария и има келтски корени.

Представлява табли с отвор, в който се целят участниците с помощта на 8 малки чувалчета с тегло около 500 гр.  Ще се играе на 2 етапа – „квалификации“ и „финал“.  Всички участници получават награди – келтски магнити, а победителите – сертификат.

Традиционен ритуал „Намери приятел и сродна душа“ /”Soul-mate”/

Ще бъдат сложени два „Дартса“. Участниците стрелят със стрелички 3 пъти: два пъти контролно и последния път за резултат. Предварително се записват имената на участниците, като за всяко име се определят съответните сегменти на мишената. При уцелване на съответния сегмент се обявява името на „намерения приятел“. 

18.00 до 20.10 часа. Успоредно с програмата ще има

Образователен уъркшоп “Келтска работилница“ /от 2 части/

1 част. Културата на келтските народи намира отражение в ежедневния ни живот.  Келтските орнаменти са сред най-търсените татуировки, келтските възли често могат да се видят върху бижута, но какво означават те, знаят малцина.

За водене на уъркшопа ще бъде ангажиран професионални художник. Той ще покаже техника за рисуване на келтските символи и ще разкаже за тях. Всеки участник може да нарисува върху картон традиционните символи и плетеници, с помощта на така наречената „келтска матрица“, а своята рисунка ще си вземе за спомен.

Успоредно ще се проведе КУЛИНАРНА РАБОТИЛНИЦА. Кулинарен клуб „Амко“ -Бургас ще направи презентация и дегустация на традиционното келтско ястие /предварително сготвено/, което е много популярно по време на празниците – „Бретонски палачинки“ /Les Breizh Pancakes/.

2 част. Изработване на келтски сувенири

Художникът ще разкаже за традиционни предмети от келтски произход – торкви, амулети, ябълкови свещи, след това участниците могат да изработят някои от тях и да си ги вземат.

20.10 -20.30 часа. Ще се раздават награди от организаторите за участие на децата в предварително организиран конкурс с образователна цел „Нарисувай Келт“. Ще има и специална награда за най-добрата рисунка, направена в деня на събитието.

20.30 часа краят на събитието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *