Български автори,  История

Лион

14.03.2012г., автор: Vesko Vasilev in Интелектознание…! взето от https://veskovasilev.wordpress.com/tag/%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%8F/

Amazon.com : Lyon city coat of arms France sticker decal 4" x 5 ...

Лион е град в източна централна Франция и е третият най-голям град в страната. Той е голям икономически център. Разположен е на пътя между Париж и Марсилия.

Лион има репутация като столица на гастрономията и като град, изиграл важна роля в историята на киното.

Заедно с покрайнините и сателитните градове Лион е втората по големина метрополия във Франция след Париж с население от над 1,6 милиона души.
Лион още е известен и като копринената столица на света заради производството на коприна и текстил. Той е и важен моден център.

Тук се намират също и международните седалища на Интерпол и Euronews. В южната част на града се сливат реките Рона и Саона. Средновековният Лион е бил построен на западния бряг на Саона. Този район е признат за част от световното културно наследство и е в списъка на ЮНЕСКО.

800px-Au_dessus_du_quartier_Saint-Jean

Лион е основан като римска колония през 43г. пр. Хр. Първото име на града е Лугдунум и идва от името на келтския бог на светлината. Лугдунум значи хълм на светлината. Интересното е, че келтският символ на Луг е бил петела, който днес е и символ на Франция.

В Лион е имало преследвания на християни през 2-и век. Градът е бил и сцена на масово насилие срещу хугенотите по време на Вартоломеевата нощ през 1572г. Лион е бил център за германските войски, окупирали Франция през Втората световна война, но и крепост на Съпротивата. Днес в града има музей на френската съпротива.

800px-Façade_de_l'Hôtel_de_Ville_de_Lyon
Катедралата Сен Жан
450px-Cath._St_Jean_(2)
Базиликата Нотр Дам де Фурвиер
800px-Basilique_de_Fourvière_from_Saone_(Lyon)
Византийската църква Ене, от 11-и или 12-и век


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *