Изкуство,  Музика

Руни и предсказания в Картини от една изложба

30.11.2019г., от  MySound.bg взето от: https://mysound.actualno.com/?act=article&id=25879

Обложката на Reader of the Runes – Divination

През февруари тази година представихме за първи път в „Картини от една изложба“ рок групата Elvenking с албума „The Pagan Manifesto„, или „Езическият манифест„, припомни традиционният водещ на предаването Сергей Шишов.  

Трудно е да се определи еднозначно жанрът, в който се изявяват тези италианци, защото тяхната музика включва елементи на прогресив, пауър и симфоник метъл в съчетание от традиционен фолк и хард рок с мистични песнопения.

Силно повлияни от Helloween, Skyclad и Blind Guardian, след създаването си през 2001 година. Elvenking издават поредица от фолк-метъл албуми, в които проявяват завидна изобретателност в диапазона от мощни оркестрови пасажи и помпозни хорове върху метъл основа до нежни келтски балади.  

Сега, с десетия си студиен албум „Reader Оf Тhe Runes Divination“ („Четецът на руниПредсказание„) (обложката на снимката) от края на август тази година, те поставят началото на сага от три концептуални албума. Ето как ни въвеждат в тематиката на първия от тях, с който потегляме на наситено с приключения пътешествие в мистичен свят на руни, магии и незрими древни сили:  

„За първи път в кариерата си ние създадохме цялостен свят, който да се съчетава с нашата музика. Най-накрая успяхме да съчиним история, която да води и обгръща сърцевината на звуковата картина, нашето послание и настроението на песните ни. „Предсказание“ е първата част от сагата „Четецът на руни„, която ще се развие в следващите ни издания. В тази първа глава ще се запознаете с героите от нашата Вселена чрез песните и самите текстове за руни и магия“. 

„В центъра на повествованието е странен и мистериозен персонаж, „Четецът на руни„, и именно него виждате на обложката на албума. Ние се озоваваме в несигурен и мрачен свят, когато този загадъчен човек се появява в малко село. Започва  да прави предсказания на хората от околността, мълвата за него бързо се разпростира и тогава почти всички от селото отиват в тази колиба, за да им бъде разкрито бъдещето или за да им каже нещо за съдбата им.

Има осем персонажа, които са главните действащи лица в историята, и в тази първа част се запознаваме с тях и предсказанията, които прави този „Четец на руни„, имайки видения за всеки един от тези герои. В следващите глави, имам предвид в следващите албуми, ще узнаете повече за връзката между тези герои и за какво е цялата тази история“, пояснява певецът Damna

Aydan, китаристът на групата, допълва: „Всичко беше различно от самото начало, защото това всъщност е нашият първи концептуален албум, макар в миналото да сме правили тематични албуми като „The Scythe“ и „The Pagan Manifesto„. И така, за първи път имахме много по-малко свобода при избора на песните, защото трябваше музиката и текстовете да следват определен сюжет и да се придържат към атмосферата на историята. Ето защо писането на песните не беше както преди, когато си казвахме: „Имам ето тази песен, нека я поставим в тази част“, по-скоро беше: „В каква част от историята се включва това? Какво настроение трябва да носи? Каква атмосфера ни е необходима, за да обясним тази част от историята?“ Така че работата беше доста по-различна, но бих казал също, и доста предизвикателна. А това е само първата част от концепцията, защото ще има поне още два албума с продължението на тази епична история“. 

Албумът „Reader Оf Тhe Runes – Divination„, или „Четецът на руни – Предсказание„, записан с оркестър, хор и солисти, ще прозвучи в предаването „Картини от една изложба®“ на  програма“Хоризонт“ по БНР в събота, 30 ноември, след новините от 21.00 часа. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *