Други

Сред неандерталците е имало червенокоси

25.10.2007г., взето от: https://m.dnes.bg/techn logy/2007/10/25/sred-neandertalcite-e-imalo-chervenokosi.42921

https://www.livescience.com/4681-neanderthals-redheads.html

Някои от неандерталците са били с червени коси и бяла кожа, близки до тези на нашите съвременници келтите, предаде АФП. Това сочи изследване на ДНК, направено върху фосилни останки от неандерталци от Ел Сидрон (Испания) и от Монти Лесини (Италия). Резултатите от него са публикувани в списание „Сайънс“.

ДНК-то на предците на съвременните хора от преди 300 000 години разкрива, че те са били носители на гена MC1R, в който е закодиран синтезът на меланин, даващ на кожата съответния цвят и защитаващ я от слънчевите ултравиолетови лъчи.

Учените смятат, че при съвременните хора, и по-специално при тези от европейски произход, мутациите на този ген са отговорни за червения цвят на косата и бледия тен на кожата. Мутацията при гените на неандерталците е различна от тази на съвременните хора, но учените са получили при лабораторни условия подобен резултат.

Дори и те признават обаче, че тези експерименти не са основание за заключения, тъй като няма нищо друго, което да ни подскаже как са изглеждали неандерталците, от които няма останал нито един косъм, нито дори и малко парченце кожа. Това заявява Майкъл Хофрайтер, палеогенетик по еволютивна антропология в университета „Макс Планк“ в Лайпциг.

Според него рижите сред неандерталците са били много малко – не повече от 1% от тях, но трябва да са се срещали във всички части на Европа и Азия, където са живели неандерталци.

Неандерталците са доминирали Европа до изчезването им преди 30 000 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *