Други

Най-голямата монета в света влезе във виенски музей

29.05.2008г., взето от: https://novini.rozali.com/lyubopitno/p7880.html

Най-голямата монета в света „Канадски кленов лист“ (Canadian Maple Leaf) от злато с невероятната чистота от 99,999 процента от вчера може да се види във виенския Музей за история на изкуството.

Най-голямата монета в света влезе във виенски музей

Най-голямата монета в света „Канадски кленов лист“ (Canadian Maple Leaf) от злато с невероятната чистота от 99,999 процента от вчера може да се види във виенския Музей за история на изкуството, съобщиха за БГНЕС от Compress Sofia.

Монетата е предоставена за монетната сбирка на музея дългосрочно назаем от фирмата Auer von Welsbach. Ценният златен експонат от едната страна има изображение на кралица Елизабет II, а от другата кленов лист, тежи 100 кг, дебелината е 3 см, а диаметърът – около половин метър. Монетата ще се съхранява в специална витрина, защитена срещу кражба и разбиване, защото в момента е оценена на 2 милиона евро, а е застрахована за 3 милиона.

Уникалната пара е изсечена от канадския монетен двор по повод 100-годишния му юбилей. Днес в света има 5 такива монети. Първоначално било предвидено да бъдат направени 11, но по-късно броят е намален до 6. И все пак една от тях трябвало да бъде бракувана, защото била с 2 грама по-лека.

Във витрината съседка на най-голямата монета естествено е най-малката златна монета на античността. Тя тежи едва 0,24 грама, сечена е вероятно през втори век пр.н.е. в долноавстрийско келтско селище и би се нанесла в „голямата си посестрима“ точно 400 000 пъти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *