Български автори,  История,  Ритуали,  Традиции

Коледните целувки са в криза

21.12.15г., взето от: https://bnr.bg/starazagora/post/100640068/kolednite-celuvki-sa-v-kriza

Стародавната традиция на коледните целувки под клончето на имела е в криза, като едва 14 процента от британците са я спазили миналата Коледа, установи проучване.

71 процента от анкетираните на възраст под 35 години никога не са спазвали този старинен обичай за поданиците на Нейно Величество. 38 на сто от британците са разменяли коледни целувки, но те са били на възраст над 55 години. Анкетираните посочили пъба и ведомственото парти като най-добри места за коледна целувка. 50 на сто от британците биха желали да разменят целувка с колега.

Целувката под клончето на имела има стари традиции във Великобритания и датира отпреди хилядолетия. Но едва през 18 век имелът става част от декорацията на коледния британски дом.

Мечтаната целувка за британците е с Кели Брук, Дженифър Лорънс, Дейвид Бекъм и Джордж Клуни. Един процент от анкетираните доверили, че биха се целунали и с шефа си.

А как един отровен плевел се е превърнал в символ на любов и доброжелателство?…

Англо-саксонските племена разказват интересна история. Богинята на красотата, любовта и плодородието, Фреа, имала си -Балдур, богът на лятното слънце. Той сънувал, че скоро ще умре, а заедно с него – и животът на Земята. Фреа помолила въздуха, водата, огъня, земята, всяко живо същество и всяко растение да не нараняват сина й.

Забравила обаче за имела, „който не бил нито на земята, нито във въздуха, а се увивал около клоните на ябълката и дъба“. Локи, богът на злото, се сетил за това, направил стрела, дал я на слепия бог на зимата и той убил Балдур. Три дни всички се опитвали да съживят бога на слънцето. Накрая Фрея успяла, а сълзите й, проляти за сина й, се превърнали в малки бели топченца, които украсили клоните на имела. Когато Балдур се съживил, от радост Фреа целувала всеки, който минел под дървото с увития в клоните му имел. Оттогава се смята, че който застане под растението, нищо лошо не може да му се случи.

Според друидите (мистериозните келтски заклинатели) имелът имал лечебни свойства, можел да служи като противоотрова, оказвал положително влияние върху плодородието и гонел магиите. Бил и силен афродизиак. За друидите имелът бил и символ на мира и благоденствието. Древните жреци режели имела, който се оплитал около корените на дърветата. Растението трябвало да бъде уловено, преди да падне на земята. Клоните му се разделяли на малки снопчета и се раздавали на хората, които ги окачвали в домовете си като защита срещу бури, светкавици и други злини. Имелът се слагал и над детската люлка, за да пази новороденото. 

Нещо повече, когато врагове от келтските племена се срещали в гората, а над главите им имало имел, те трябвало да свалят оръжията и да обявяват примирие за целия следващ ден.

В крайна сметка обаче се оказва, че обичаят с целувката под имела като „заклинание“ за щастлива любов идва от Древна Гърция. Ритуалът се изпълнявал на празници и сватби като обещание за женитба и дълъг и светъл живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *