Български автори,  Символи

Япония обмисля да премахне свастиката, защото туристите бъркат будизма с нацизма

21.01.2016г., взето от: https://www.dnevnik.bg/na_put/2016/01/21/2689552_iaponiia_obmislia_da_premahne_svastikata_zashtoto/

Япония обмисля да премахне свастиката, защото туристите бъркат будизма с нацизма
Davidlohr Bueso, flickr (CC 2.0)

Япония обмисля да премахне свастиката от карти и други туристически обозначения, защото западните посетители масово я асоциират с нацизма, съобщава „Телеграф“.

Древният санскритски символ се използва за указването на будистки храмове доста преди да бъде присвоен от Националсоциалистите в Германия, но продължава да създава смут сред западните туристи. Затова властите планират да го сменят с по-приемливата на Запад пагода. 

Според същото проучване проблем има и с буквата H, която обозначава хотел, а в други държави се използва като символ на болница.

Предложението породи негодувание сред мнозина, които смятат за скандално страната да се приспособява към туристите, а не обратното. Мисля, че би било добре, ако чужденците видят символа и започнат да задават въпроси за истинското му значение, твърди пред изданието преподавател по комуникации от Университета Хокайдо Бункио.

Адолф Хитлер измисля нацисткия флаг през 1920 г. като символ на „победата на арийската раса“, както сам пише в „Моята борба“. И докато на запад показването на свастиката е възмутително и наказуемо, хилядолетният знак, ползван от индийци, келти и гърци, е свещен на много други места. Обърната наляво, тя е популярен символ в будизма, краси храмове, статуи и религиозни текстове.

В Япония, където е позната като манжи, може да се използва за обозначаването на числото 10000 и присъства в гербовете на много семейства още от Средните векове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *