Български автори,  Символи

Имелът – мистериозен паразит

от Garden Life взето от: https://www.gardena.com/bg/zhivotat-v-gradinata/spisanie-za-gradinata/imel-t–misteriozen-parazit

В древните времена това растение е било чудодейната билка на келтските друиди. В днешни дни то е не само обещаващо медицинско растение, но и популярен коледен аксесоар – имелът. Белите му плодове служат за неговото изтънчено разпространение.

Защо имелът расте на дърветата?

Ако копринарките и имеловият дрозд не обичаха толкова много да си похапват белите плодове на този изумителен дървесен паразит, той нямаше да вирее тъй високо. Защото ако тези алчни птици подострят клюна си на някой клон или пуснат изпражнения там, семената на имела могат да се захванат за кората на своето бъдещо дърво-гостоприемник. Щом семената започнат да покълват, тихомълком се появява младият имел.

Той е полупаразит и източва вода и минерали, които дървото извлича от земята. Растението, което –след сполучлива година, се вижда в голите дървета през зимата като тучна зелена сфера, застанала между небето и земята, от старите германски племена се е считало за медицинско. В миналото са наричали тази магическа билка с много имена, като билка на друидите, гръмотевична метла, пентаграм, магьоснически знак.

Макар че някога нашите предци са окачвали клонки имел на стените като защита от зли духове, днес това отровно растение е широко известно в медицината заради лековитите си свойства. То често се използва за намаляване на кръвното налягане и срещу оплаквания на възрастни хора и дори при рак.

От традиция до модерна коледна украса

Англичаните вярват, че да целунеш някого под имел на Коледа носи късмет. Този обичай води началото си от Обединеното кралство, но набира известност също и в Германия и други европейски страни.

Декоративните клони на вечнозеления храст могат да се използват като украса по коледните пости от ноември и на Коледа. Просто съберете няколко клонки имел и ги завържете с широка карирана панделка в червено и бяло. Венче, направено от шишарки, имел и бръшлян, обсипано с бели и червени ягоди, също е оригинална украса. Магическият ефект на ягодите е особено добро предимство, ако разделите клоните на отделни свободни части и ги поставите семпли стъклени вази.

Съвет от GARDENA: Имелът предпочита да расте на млади клони в горната част на короната на дървото. Тъй като е полупаразит, то разстройва растежа на дървото приемник, което става по-крехко в резултат от това, че му отнемат от водата и хранителните вещества. Съответно, в случай на зараза, младият имел трябва да се премахва отрано, като го изрежете възможно най-дълбоко. След това намажете областта с мазило.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *