Български автори,  Традиции

Дендротерапията – лечебната сила на дърветата

05.08.2016г., автор: izdrave , взето от: https://novini24.bg/dendroterapiyata-lechebnata-sila-na-darvetata

Лечебната сила на дърветата е позната на човечеството отдавна. Даже древните келтски жреци – друидите, правели дендро-хороскоп. В основата му лежат свойствата на отделното дърво, под знака на което човек се ражда. Например, те вярвали, че хората, родени под знака на бряста, са открити и праволинейни, на тополата – с добре развита интуиция, на офиката – нежни и отговорни и т.н. Също така, в стари времена преди битки руските воини отиали в дъбови гори, за да съберат сили и укрепят духа си.

Съвременни експерименти показват, че ако бързо се наситнят свежи листа от бреза, игли от смърч или ела, и близо до тях се постави капка обикновена чешмяна вода, то след това няколко минути бактериите във водата променят своята форма и начина си на движение, като накрая загиват. Такова е въздействието на фитонцидите – специфични летливи съединения, които се произвеждат от растенията.

Оказва се, че дори и самият вид на дърветата лекува. Изследвания на британски учени сочат, че пациентите се възстановяват два пъти по-бързо, ако през прозореца на болничната стая се виждат дървета. Паркът около болница не само подобрява здравето на пациентите, но и значително намалява стреса на медицинския персонал.

Подобни експериментални резултати позволяват да бъде създаден нов метод на лечение, наречен дендротерапия. Главното в него е да си изберете свое дърво-донор. За целта трябва да познава лечебните способности на различните дървета.

Брезата концентрира силата и вниманието, генерира енергия, облекчава множество женски заболявания. Това дърво прекрасно йонизира въздуха.

Дъбът помага да се справяме със стреса, стимулира кръвообращението, ускорява процесите на оздравяване.

Борът и елата успокояват и премахват психическото напрежение и стреса. Разхождайки се в борова гора, може да се избавите от кашлица и хрема, да нормализирате обмяната на веществата. Но хора, които страдат от сърдечно-съдови заболявания, е по-добре да изберат други дървета-лечители.

Букът повишава устойчивостта на стрес и способността за концентрация, подобрява кръвообръщението.

Кестенът лекува безсъние, премахва напрежението и прогонва страхове.

Лиственицата има силен противовъзпалителен ефект, изпълва с оптимизъм.

Липата придава бодрост.

Тополата има двойно въздействие. Тя активно “изсмуква” негативната енергия от околната среда. Но хората, по чиито прозорци растат тополи, често страдат от главоболие.

Не е случайно, че в миналото били хората изплзвани обуща, направени от лико или цяло дърво – така краката се лекували от много заболявания. Достатъчно е да си припомним прочутото скандинавско “сабо”.

Народната медицина използва кора от трепетлика при зъбобол.

Отдавна е известно, че дървените лъжици, купи и чаши повишават хранителната стойност на продуктите.

Гребените и четките за коса, направени от дърво, укрепват косата, облекчават стреса.

От главоболие пък може да се избавим, като притискаме лъжица от трепетлика към слепоочията и челото си.

От гледна точка на биофизиката и биоенергетиката, между човека и растенията се извършва своеобразна обмяна на информация. Резултатите показват, че мъжът най-добре е “разбиран” от дъба, жената – от липата, момичето – от брезата.

Дървета-донори, които щедро даряват хората с енергия, са кедър, бор, дъб, липа, бреза, клен.

Тополата, трепетликата, офиката, люлякът пък имат репутация на дърветата-вампири, които изсмукват енергия от хората. Това невинаги е лошо, напротив – по този начин може да се подпомогне лечението на редица инфекциозни процеси, при които енергията е концентрирана в дадени точки от тялото и избива навън под формата на отоци, пъпки, циреи, външни язви и т. н.

Ето защо, трябва да познаваме добре характеристиките на отделните дървета, за да открием сред тях своя “донор”, който ще ни зарежда с жизнена енергия!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *