Друиди,  История,  Символи

Лондонският камък – някой помни ли за какво е?

29.10.2019г., от Мартин Дамянов, взето от: https://www.chr.bg/istorii/arhitectura/londonskiyat-kamak-nyakoj-pomni-li-za-kakvo-e/

800px-The_London_Stone

В сърцето на града седи Лондонският камък – забележителност, за която се спекулира, че е римска развалина, икона на друидите или талисман за късмет.

Някои посочват като отговор на загадката „Survey of London“ на Джон Стоу от 1598, където той твърди, че в документ от 10 век намира да пише за Камъка. Други пък цитират списъка със собствеността на Кентърбърийска катедрала, където се споменава за някакъв камък Eadwaker æt lundene stane.

До средните векове Лондонският камък вече е неизменна част от града. През 15 век камъкът дори е символ на града, както и на самата Англия – което обяснява защо когато Джак Кейд повежда бунт срещу Хенри VI през 1450г., той забива меча си в Лондонския камък и така обявява града за негов. Както самият Уилям Шекспир пише в „Хенри VI“, част 2, действие 4 сцена 6:

КЕЙД

Сега аз, Мортимър, съм господар на този град! Седнал на Лондонския камък, заповядвам и повелявам през цялата първа година на нашата власт из Пикливия водоскок да тече, за сметка на общината, само червено вино! И от днес нататък да се счита за изменник всеки, който ме нарече иначе освен лорд Мортимър!

Превод от английски – Валери Петров, 1981

Jack Cade on London Stone
Джак Клайд възседнал Лондонския камък

През 16 век една популярна теория за произхода на камъка гласи, че е използван от римляните при тяхната окупация за милариум – централна точка, от която се мерят разстояния между градове. Чарлз Дикенс също подкрепя тази версия в своята книга „Dictionary of London“ от 1879г.

През 18 век някои хора твърдят, че камъкът се ползва от друидите в ритуалите им, но няма доказателства за това.

През 19 век с нарастването на интереса към спиритуализма, появява се и тезата, че Лондонският камък е талисман още от основаването на Великобритания.

През 20 век започват сериозни археологически проучвания и експертите откриват, че Камъкът се намира в средата, където е била голяма римска сграда, която понякога се среща като Двореца на губернатора или претория.

London Stone 2018
Лондонският камък днес

Днес тези, които вярват в т. нар. „ley lines“ – линии, които съединяват градове с голямо историческо и географско значение – твърдят, че камъкът отбелязва пресичането на някои от тези линии. Други пък твърдят, че Лондонският камък е поставен в центъра на голям римски град в чест на Юпитер. Никой обаче не е сигурен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *