Друиди,  Келтски празници,  Танци

Един исторически танц от времето на друидите

25.04.2017г., автор: Дани Хау, преводачески услуги , взето от: http://translations.bright-and-sparkling.co.uk

Един исторически танц от времето на друидите

Уважаеми приятели ! По-долу е снимката подобна на тази в началото на блога. По време на келтските ни прояви редовно правим Мейпол

Танц Мейпол, изпълняван в България.
снимка Костандин Кьосев

Наближава сезонът на Maypole dancing – традиционен танц, изпълняван обикновено от млади момичета в много северно-европейски страни, Италия, САЩ, Канада и в Обединеното кралство.

Декорът за танца

Изпълнението няма как да започне без най-важния атрибут – maypole. Това е пилон, който мъжете донасяли от гората, а жените украсявали със зеленина. Издигали го на видно място – на селската поляна или на градския площад. От върха му се спускали разноцветни панделки или гирлянди.

Първоначално са танцували около съвсем истинско дръвче, но впоследствие започват да правят специална подготовка и въвеждат maypole.

Участниците в танца

Исторически погледнато танцът е бил изпълняван от млади момичета и девойки, но в наши дни могат да се видят танцуващи момчета. В някои съвременни училища има школи по maypole dancing.

Стъпките на танца

Участниците застават около Maypole. Всеки хваща една от лентите и когато засвири музиката, подскачайки започват да преплитат лентите една в друга. Получават се красиви форми.  

По-трудна, според мен, е втората част от танца, когато в обратен ред лентите трябва да се разплетат.

Понякога maypole dance се изпълнява в два кръга – във вътрешния се подреждат по-младите момичета, а във външния девойките.  


Символика на танца

Корените на Maypole dancing са езически и ни връщат в епохата на друидите. По традиция танцът се изпълнява на 1 май, но това няма нищо общо с Деня на труда, а с важната за друидите дата – празникът Белтан (или Белтейн, предшестван от Валпхургиевата нощ), символичното начало на лятото, когато се палели огньове, за да се изгори всичко старо.

Тогава се танцувало около някое специално наречено дърво, символ на плодовитостта и още по-конкретно –фалически символ. Затова са участвали момичета, на които им предстои да се оженят и да осигурят потомство. И днес Белтан е празник на  магьосниците, каквито са били друидите.

При завладяването на Британските острови от римляните, танцът се запазва и дообогатява, като се отдава почит на римската богиня на цветята Флора. За известно време празникът е бил известен като Флориана. Момичетата са се украсявали с цветя и са танцували около maypole.

Традицията продължава и през Средновековието, запазена е и до днес. Днес освен на 1 май maypole dancing може да се изпълнява на Петдесетница и в Деня на лятното слънцестоене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *