Български автори,  Келтски свят,  Литература

„Граница“ на Капка Касабова стана Книга на годината в Шотландия

03.12.2017г., от : Александър Кръстев взето от: https://azcheta.com/granitsa-na-kapka-kasabova-stana-kniga-na-godinata-v-shotlandiya/

„Граница“ на Капка Касабова стана Книга на годината в Шотландия
Granitsa Kapka Kasabova

„Граница“ (Border: A journey to the Edge of Europe, Granta Books 2017) на Капка Касабова, издадена у нас от ИК „Жанет 45“, бе обявена за Книга на годината на Шотландия на литературните награди Saltire. Тя спечели и отличието в категория „Нехудожествена книга на годината“. Лично вицепремиерът на страната Джон Суини обяви имената на призьорите в Единбург.

Наградите са основани през 1937 година и се връчват в 6 категории от организацията Saltire Society, чиято цел е да представя културата и наследството на Шотландия. От 1982 г. насам те са ежегодни и се утвърдиха като най-престижното литературно отличие в страната на келтите. Журито за това издание се състоеше от общо 16 оценители в различните категории.

Ако някога е написана книга за нашето време, това е „Граница“, която влиза надълбоко в историите за това как границите върху картата се затягат още веднъж след отварянето си в края на Студената война. Тя е актуална, но и ще остане във времето заради умението на Касабова да смесва магичното, тъжното и напълно нужното“, гласи аргументацията на съдиите.

Победителят във всяка от категориите на Литературните награди Saltire получава награда от 2000 британски паунда, а като носител на голямото отличие Капка Касабова ще получи още 3000 паунда.

Голяма чест за мен е да получа награда, която символизира всичко, което ценя и на което се възхищавам в моята нова родина Шотландия“, каза Капка Касабова при приемането на двете отличия.

Авторката разказва пред The Times, че при връщането си в България през 2013г. е посетила гранично село в Южна България и докато е говорела с хората, е открила цяло съкровище от неразказани истории. Касабова допълва пред изданието:

Всички ми повтаряха, че за сама жена да се върне там е лудост. В един момент наистина се почувствах заплашена, но повече от тежестта на разказите и огромната привилегия да ги чувам. Чувствах, че цялата тази наистина огромна колективна тъга, но едновременно с това и креативност – всичко, което можеш да откриеш на границата…

Ревюто на Милена Трендафилова за „Граница“ можете да прочетете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *