Български автори,  Символи

Два лебеда и две яйца

03.01.2020г., автор: Михаела Петрова взето от: https://www.edna.bg/kolonkata-na/dva-lebeda-i-dve-iajca-4660318

нова година 2020
Снимка: Istock

Когато бях дете се научих да рисувам лебед, благодарение на цифрата 2. Първо една хубава двойка, после перушината, главата, шията. Оттогава неизбежно свързвам лебеда с двойката. По тази причина реших, че новата ни 2020 година символизира два лебеда и две яйца. Впрочем, кокошка се рисува най-лесно, когато първо се очертае яйцето.

Знам, че ще прочетете много астрологични и нумерологични прогнози, даже вече сте ги чели. И дори заради видимата хармония и огледалност в числата на предстоящата година, имате своите очаквания, че тя ще е различна, запомняща се, по-балансирана. Дори и скептиците ще възкликнат: „Влизаме в нова декада, това е важно“.

лебед
Снимка: iStock

На мен ми харесва да се заигравам със символите и архетипите, затова реших да ви разкажа за символиката на лебедите и яйцата и си поиграх да извлека от това възможните потенциали за предстоящата година.

От древна Гърция до Сибир, като се мине през Мала Азия, както и за славянските и германските народи, лебедът е една от най-възпяваните птици в митове, легенди, приказки. В много голяма част от приказките, лебедът е птица от светлина, с ослепителна и непорочна красота – символ на небесната девица, която ще бъде оплодена от водата или земята чрез ролята на някой ловец, за да даде начало на човешкия род.

лебед
Снимка: iStock

Това вече се е случило, след като присъства във всички митологии и приказки – невинността и чистотата да провокира внимание и желание у онова, което е заземено в материалното. Според легендите е взето със сила, измама или е било въпрос на някакво магическо объркване. Но понякога балансът означава и това. Дори в тези случаи, истинската светлина и невинност може да посее семето на ново човечество без да бъде омърсена. Жената-лебед винаги намира крилата си след като е създала поколение и отлита в своите селения на чистота. Възможно е това да бъде година, в която да осъзнаем, че не може да отхвърлим нито една от тези две изначални същности. Да ги приемем и обикнем заедно, смесени у нас.

лебед
Снимка: iStock

В много митове лебедът по-често въплъщава мъжката светлина, соларна и оплождаща. Красив мъжки лебед е неразделен спътник на Аполон. А тъй като той е бог на музиката, поезията и ясновидството, се счита, че лебедът символизира силата на поета и на поезията. В мита за Леда и Лебеда Зевс се превръща в лебед, за да се доближи до Леда само защото тя се е превърнала в гъска, за да му избяга. Гъската също е превъплъщение на лебеда – в неговата лунна и женска форма. И отвъд целия морал на историята, в която омъжената за смъртния цар на Спарта Леда отказва на върховния бог, а след това прави любов с лебед, символистите виждат нещо друго. Чрез любовта между Зевс-Лебеда и Леда-гъската се осъществява идеята за обединение на мъжкото и женското, на земя и небе, постигането на андрогинност.

Възможно е да бъде добра и балансирана година за онези, които са осъзнали, че съдържат в себе си мъжка и женска същност. Но е твърде вероятно светът да продължи да се клатушка и дори да заклеймява още по-жестоко т.нар. „джендър идеология“. Обикновено е така: когато осъзнатите се балансират, светът наоколо може да стане твърде неуравновесен. Но и това не е лошо – поетите ще имат истории за вдъхновение и песни за пеене. Юнг е забелязал, че има ли лебед, има и символна верига „светлина – слово – семе“. От тази гледна точка мога да предположа, че ще бъде силна година за онези, които работят със словото и чрез него посяват семена.

книга светлина
Снимка: iStock

„Символиката на лебеда разкрива нови перспективи, защото той снася или мъти световното яйце“. Такава е гъската от Нил в Древен Египет. Такава е хамза, която мъти Брахманда на повърхността на първичните води в индуската традиция. Такова е накрая и яйцето на Леда и на Зевс, от което произлезли Диоскурите. Тази година си имаме цели два лебеда и две яйца. Какви яйца ще измътят, не знаем, но вероятно тези, на света, в който ще живеем.

Беше ми интересно да науча, че в келтските текстове повечето същества от другия свят, които по една или друга причина проникват в земния свят, приемат формата на лебед и най-често пътуват по двойки, свързани със златна или сребърна верига. Те символизират ангелските или по-съвършени състояния на битието в процес на освобождаване и поело обратно към Върховното начало.

лебед яйца
Снимка: iStock

В този келтски контекст лебедовата песен символизира процеса, в който онова, което е предопределено да умре и да се разложи, ще предаде душата си на вътрешното тяло от светлина. Има хора, които преминават през този процес и за тях предстоящата година може и да се окаже завършек на процеса на трансформация, в който есенцията и мъдростта, която са събрали ще се интегрира в истинското им тяло от светлина. Това не означава, че ще умрат буквално. Макар да е съвсем възможно някои да напуснат този свят. Онези, които решат да останат, за да посяват търпеливо, мълчаливо и миролюбиво семената на един нов свят, няма да са много шумни. Близките им ще усещат, че не са съвсем същите хора, които са познавали.

яйца яйце
Снимка: iStock

Със символа на яйцето няма да ви занимавам надълго и широко. Ще цитирам съвсем малко и избирателно. „Яйцето е един от символите на периодичното обновление (…) според мистико-обредните системи на множество религии, не се отнася толкова до раждането, колкото до възраждането, възкресението“; „В яйцето е включено и значението на символите на покоя, каквито са къщата, гнездото, черупката, майчиния скут. Но е свързано и с диалектиката на свободния и окования човек. Живият се стреми да се откъсне от тази приятна сигурност: пиленцето разчупва уютната и топла черупка. Яйцето е символ и на вътрешните конфликти между заложените у нас жаден за удобства еснаф и човека с неспокоен дух, увлечен от предизвикателството. Психичното яйце съдържа небето и земята, всички кълнове на добро и зло, закона за преражданията и за разцъфтяването на личността (…). То символизира центъра, мястото и предмета на всички преобразувания“.

Мисля, че символиката, която си избрах за 2020 – два лебеда и две яйца, може да опише доста реалистична картина, независимо колко космогонична и неясна изглежда на моменти.

Година, в която отвътре ще ни идва да се стремим към баланс. Много често – между реалистичото и нереалистичното. Което на моменти може и доста да ни разбалансира. В огледалото на света и общуването с другите ще виждаме това, което самите ние излъчваме – все по-трудно ще е да пренебрегнем огледалния ефект. От начина, по който взаимодействаме с вътрешния си свят, ще зависи какви семена ще посеем във външния. Възможно е да се родят два съвсем различни свята от тези две яйца. За по-материалистично ориентираните, този втори свят със сигурност ще е технологичен.

Хайде, нека да ни е честита 2020! И цялата нова декада, която определено ще е решаваща за посоката на развитието, която ще избере човечеството

нова година 2020
Снимка: iStock

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *