Изкуство,  Музика

ГАЛИСИЙСКИTE ПРИКАЗКИ НА МАРИЯ ТОРО

16.10.2018 г., Автор: Маргарита Борисова взето от: https://vijmag.bg/people/mariya-toro-sveta-galisiiskite-prikazki

Мария Торо е от онази испанска провинция, в която се гонят келтски приказки и легенди от древни времена, звучат гайди, може да срещнете летяща мила вещица на метла или да съзрете прадревно кръгло жилище от началото на човешката история, с една дума – от Галисия. Тя започва заниманията си с флейта от осемгодишна възраст и оттогава инструментът става неотделима част от нея.. Ученик и последовател на великия Хорхе Пардо, заради когото флейтата принадлежи вече към фламенко инструментариума, Мария Торо търси своя път и глас с фламенко трупите към Amor de Dios, а после и на сцената на Blue Note и Joe’s Pub в Ню Йорк и впоследствие в Бразилия.

A Contraluz е първият й солов албум, роден във фламенкото и отхранен в джаза, това е пътешествие през градове и култури, оцветено от музиката на Мария Торо и нейният уникален стил. Репертоарът е композиран в Испания, Швейцария, Бразилия и САЩ, а албумът е записан в Ню Йорк заедно с такива изтъкнати джазмени като Жан-Мишел Пилк, Йелси Ередия, Бен Стрийт и Джъстин Браун. Албумът разкрива виртуозния перфекционизъм на Мария Торо, който успява да синтезира фламенко и джаз, но и други стилове, разкривайки смелост и стимулираща жизненост. Концертът на Мария Тора квартет е на 18 октомври в София Лайв Клуб от 20:00 ч и е част от тазигодишния Olé Festival! Чуй думите, почувствай музиката!

Кога започна да се занимаваш с музика и какво накара едно малко момиче от Галисия да реши да избере флейтата?

Започнах да свиря на флейта, когато бях на осем години. Бях я видяла някъде още пет-шест годишна, но дори не си спомням вече къде, това, което си спомням, че ме привлече. По това време в Галисия не съществуваше възможност да си купя евтина флейта, така че трябваше да изчакам още две години, за да могат да ми я купят моите родители и оттогава до днес не съм се разделяла с нея..

Кой е музикантът или учителят, който ти е повлиял най-силно?

Личността, която най-силно ми е повлияла в стила ми на свирене от тийнейджърска възраст до днес, е флейтистът, който е измислил фламенко джаза – това е Хорхе Пардо.

Какво слушаше като малка, какво звучеше в дома ви?

Спомням си, че като бях дете, баща ми пускаше постоянно музика, няма музиканти в семейството ми, но баща ми беше голям меломан. В къщи звучеше всичко – от Dire Straits, Компай Сегундо, Жоан Мануел Серат до Los Panchos… Много стилове бях чувала и слушах, но пък онова, което пускаше най-често майка ми бе салса – Селия Крус, Fania All Stars, Рубен Бладес…

Като заминаваше за първи път за САЩ какво взе от Галисия, помниш ли?

Когато тръгнах за Ню Йорк, за да живея за известно време там, носех в раницата си домашно чорисо (испански колбас), което моята майка ми беше дала с грижа да не умра от глад.. Онова, което не знаехме тогава е, че няма да ми позволят да пренеса това чорисо в САЩ.. Спомням си, че това беше много важен момент в живота ми – не чорисото! – а взетото решение да замина да живея в Ню Йорк и да се занимавам с музика.

Какво ти даде този период, в който живя в Ню Йорк и после в Бразилия?

Животът в Ню Йорк за тези пет години и също така в Бразилия за още пет се оказа решаващ за моята кариера..През тези години имах възможност да имам безброй музикални и човешки приключения, които са се отразили в моята музика, също така и да натрупам огромен опит… Свирила съм с музиканти от цял свят, които се изразяват в различни стилове и това ми помогна много да отворя съзнанието си и да премина границите между стиловете. Разбрах, че музиката е универсална!

Сънуваш ли музика?

Да, докато спя, се запечатват в главата ми мелодиите, които съм разучавала или композирала през деня, остават там и не мога да се освободя от тях, сякаш ме преследват..

Какво те вдъхновява да композираш?

Децата ми..

Защо си нарекла албума си “A Cantraluz (Котражур)”?

Защата ми харесва да изследвам силуетите на предметите котражур, сякаш ги виждаш от друг ъгъл, който ти е непосилно да съзреш при силна светлина.

Кое е любимото ти място за презареждане на батериите и вдъхновение?

Това място е домът ми.

Кой концерт, който си гледала наскоро ти е направил силно впечатление?

Това беше един концерт в “Дром”  – емблемантично място в Ню Йорк на една грума, наречена New York Gipsy Stars, които съчетават фламенко, джаз и балкански ритми..Също така и концертът на Марко Мезкида, в който той свири интерпретации на творби на Равел, аранжирани от него самия. в Мадрид.

И последно бих искала да те попитам защо хората трябва да дойдат в четвъртък на твоя концерт?

Защото ще дадем всичко най-добро от себе си и още малко отгоре, защото за първи път ще представим нашата музика в София и ще се постараем да предадем част от нашата култура чрез нашата музика. Ще бъде хубаво.

Мария Торо и нейния квартет са вторият концерт от програмата на Третия ¡Olé! Festival 2018, организиран от Instituto Cervantes Sofia иJazz Plus Concerts / Джаз Плюс – концерти. Цялата програма и билети онлайн от http://olefestival.com и Dukyan Meloman / Дюкян Меломан

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *