Традиции

10 забавни факта за Европа

09.05.2020г., автор: Михаил Петров взето от: https://www.10te.bg/lyubopitno/10-zabavni-fakta-za-evropa/

10 забавни факта за Европа

На 9 май отбелязваме Деня на Европа – празник, който обединява всички европейци. На 9 май 1950г. френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа.

Счита се, че с „декларацията на Шуман“ се поставя началото на Европейския съюз – исторически съюз, който и до днес насърчава мира и премахва икономически, социални и политически бариери.

Европа е континент с хилядолетна история, изпълнена с редица войни, победи, загуби, царувания, история, по-дълга от обикновения човешки живот. Но днес, вместо урок по история, ще отидем на едно европейско пътешествие. Пътешествие из едни от най-странните, абсурдни, но и крайно любопитни факти от Стария континент.

Те показват, че в своята същност, обединена Европа е изградена от различни култури, разбирания и вярвания. Европа е съвкупност от различия, но различното днес е повод за единност.

1. В Уелс се намира европейският град с най-дълго име

Най-дългото име на град в Европа е съставено от цели 58 букви и е на уелски език. На снимката виждате табелата, която приветства влизащите в града, но тя се оказва малка за трихилядния град Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwll­llantysiliogogogoch. Да, това е пълното име на града. А си мислехме, че скоропоговорките са трудни!

2. Къде са градовете с най-кратки имена?

10 забавни факта за Европа

Размерът понякога наистина има значение. И докато в Уелс с неуспех се опитват да съберат името на града си под градската табела, Дания, Швеция и Норвегия пестят мастило. Именно в тези държави се намират градове само с една буква като град Å и град Ö.

3. В Италия има фонтан от вино

В Калдари ди Ортона – град в Централна Италия, е инсталиран фонтан, от който денонощно тече вино вместо вода. Фонтанът е предназначен да утоли жаждата на всички онези, които са поели по поклонническия маршрут на Камино ди Сан Томазо.

4. В Дания съществува списък с бебешки имена

10 забавни факта за Европа

Строгият датски закон за личните имена цели да предотврати на децата да бъдат давани странни имена, само поради усмотрението на родителите им. Родителите трябва да изберат име за рожбата си от списък, съдържащ 7 000 имена за момчета и момичета. Ако желаното име не фигурира в списъка, трябва да се поиска специално разрешение от местната църква, а името се разглежда от правителството. Някои от забранените имена са: Анус, Плуто, Monkey и Ashleiy.

5. Норвегия има пингвин за полковник

Кралският пингвин Нилс Олаф е талисманът на Норвежката кралска гвардия и през 2008 г. е удостоен с наследствено рицарско звание. На поста сега е Нилс Олаф III, който го заема от 2016 г. и е наследник на Нилс Олаф II. Птицата живее в зоопарка в Единбург. Първото му име е на лейтенант Нилс, а второто му е дадено в чест на крал Олаф V.

6. Германия е с най-много ресторанти McDonald’s

10 забавни факта за Европа

McDonald’s е една от най-известните и разпространени марки за бързо хранене както в Европа, така и по света. В Германия обаче изглежда наистина държат на бързата храна, тъй като там работят цели 1480 ресторанта от веригата. Това ги поставя на първо място по брой заведения в Европа и на четвърто в световната класация.

7. В Берлин има повече дюнерджийници от Истанбул

Макар дюнер кебапът да произхожда от Османската империя, той е изключително популярен в Германия. Като почитатели на бързите храни, германците изглежда обичат дюнерите. В Берлин има над 4000 дюнерджийници, а в цялата страна ресторантите са около 40 000.

8. 10 европейски държави все още са монархии

10 забавни факта за Европа

Да, първата страна, която изкача в съзнанието ни щом чуем монархия в Европа е Великобритания. Кралица Елизабет II и нейното семейство са добре познати фигури сред цялото общество, но те не са единственото кралско семейство на континента. Десет европейски държави все още имат монархии, включително Андора, Белгия, Люксембург, Монако и Испания.

9. Във Венеция храненето на гълъби е забранено

Големият брой гълъби във Венеция доведе до закон, който забранява храненето им. Местните власти искат да накарат птиците да си тръгнат, защото смятат, че те развалят фасадите и паметниците на старинния град, но хилядите туристи продължават да им се радват. Ако решите да споделите храната си с гълъбите, трябва да знаете, че глобата за нарушители на закона е 50 евро.

10. Пишкането в океана е незаконно в Португалия

10 забавни факта за Европа

Нещо нелегално, което бихте били извършили, ако някога посетите Португалия е да пишкате в океана. Държавата има закон срещу това. Макар да има съмнения как точно би било установено нарушаването на този закон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *