Изкуство,  Символи

Шотландия отвори за публика най-голямата си арт инсталация

22.04.2014г., от Дневник, взето от: https://www.dnevnik.bg/video/2014/04/22/2286058_shotlandiia_otvori_za_publika_nai-goliamata_si_art/

The Kelpies by Andy Scott at The Helix

Келпис“ – най-голямата арт инсталация в Шотландия, вече е достъпна за масовата публика. Двете конски глави с височина от 30 метра и тегло по 300 тона са дело на художника от Глазгоу Анди Скот и се намират в новия парк „Хеликс“.

Фондацията „Фолкирк“, която управлява парка, се надява статуите да привличат 350 000 посетители годишно. Разходката с гид около и вътре в големите структури от тръби и метал, струва 5 паунда.

Скот разказва, че идеята му хрумнала преди 8 години и е свързана с „келпи“ – митични шотландски създания. Това са „водни коне“, обитаващи реките и езерата, които понякога се превръщат в къпещи се девойки, за да примамят хората в капана си. Концепцията се доразвила от историята на използването на конете по нивите и в тегленето на баржи по каналите в района преди индустриалната революция от ХIХ век.

Реализацията на проекта, който струва около 5 милиона паунда, започна миналата година и бе приключена през ноември. Целият парк, заемащ площ от 350 хектара с почти 30 км алеи, струва 43 млн. паунда. Скулптурите станаха популярни още преди откриването им благодарение на умалена тяхна версия изложена в парк в Ню Йорк, както и на видео клип, документирал изграждането им. Автор на филма е Уалид Салаб, който снима със специални камери в продължение на 60 дни за 7-те месеца на строителство. Резултатът е 7-минутен филм, изработен от хиляди кадри, които не са редактирани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *