Митология,  Символи

Еднорогът – един от символите на Шотландия

07.12.2019г. , автор Avitohol, взето от: https://avitohol.name/ednorogat-simvol-na-shotlandia/

еднорогът шотландия
By Sodacan – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10952193

Еднорогът е един от символите на Шотландия. Но защо това е така? В келтската митология той винаги е описван като тайнствено опасно създание. За разлика от повечето митични чудовища, които ужасявали хората, това същество е вдъхвало уважение и е символизирало сила, благородство и безкористност. В страната, от която произхожда, днес е известен като символ на чистотата, целомъдрието и невинността. Еднорогът има глава, тяло и грива на кон, брада, наподобяваща козел, копита на елен, опашка на лъв и спираловиден златен рог на челото. Приказките за надмощието на британските рицари, свързани с еднорога, може би са причината той да бъде избран за национално животно на Шотландия.

Основните елементи на герба на Шотландия са еднорог и лъв. Английският кралски лъв символизира слънцето, а еднорогът – луната. Заедно те олицетворяват баланса между тъмнината и светлината, който в миналото е бил основен фактор за подкрепата и надеждата на кралските рицари.

През Средновековието еднорогът се е смятал за силно и жестоко създание, свързано с целомъдрието и девствеността. Легендите гласят, че само девица можела да опитоми този звяр. Рогът на това приказно същество съдържал течност, която можела да излекува всяка болест, ако бъде добавена към храната на болния. Вълшебната течност неутрализирала и силна отрова.

Еднорогът в историята на Шотландия

Еднорогът е свързан с Шотландия от векове. Идеалите, които олицетворява, са всичко, което описва темперамента на шотландците – горд народ, готов да се бори до последно, за да запази неприкосновеността си.

Еднорогът е използван за първи път на шотландския кралски герб от Уилям I през XII век. През XV век, когато крал Джеймс III е на власт, еднорогът заема своето почетно място като изображение върху националните златни монети. Когато Шотландия и Англия се обединяват при управлението на Джеймс VI от Шотландия през 1603 г., шотландските кралски войски са снабдени с щитове с изобразени два еднорога върху тях.

След като Джеймс VI от Шотландия става Джеймс I от Англия и Ирландия, той заменя еднорога отляво на щита с националното животно на Англия – лъва, за да покаже, че страните наистина са обединени.

Защо еднорогът на шотландския герб е окован?

Еднорогът, изобразен на шотландския герб, е окован със златна верига, която се увива около цялото му тяло. Тъй като се е смятало, че това животно е най-силното сред всички създания и само девица можела да го укроти, вероятно оковите върху герба символизират мощта на шотландските крале, които били толкова силни, че били способни да опитомят дори еднорог.

Къде има символи на еднорози в Шотландия?

Характерният външен вид на еднорозите оставя трайно наследство в повечето градовете в Шотландия. Много от тях и до днес имат герб с изобразен еднорог на него. Едни от най-важните исторически сгради и статуи на Шотландия имат изобразен еднорог. Някои от тях са:

  • Дворецът Холируд, някога обитаван от кралица Мери Стюарт, а сега кралска резиденция на кралица Елизабет II в Единбург;
  • Еднорози могат да се забележат като статуи на кралския фонтан в двореца Линлитгоу, който е бил родното място на кралица Мери;
  • Еднорог е изобразен върху резба от камък върху сградата на първия университет в Шотландия – St. Andrews, основан през 15 век;
  • На един от шестте най-големи кораби в света и една от забележителностите в Дънди – „Уникаторът“, фрегата на „Кралския флот“. На него от канадски бор е издълбан прекрасен бял еднорог;
  • Голямата зала в замъка Стърлинг, някога предпочитана резиденция на кралете и кралиците от династията Стюарт и един от най-значителните исторически обекти на Шотландия.
  • Еднорози има и в замъка Delgatie – един от най-старите и исторически замъци в Шотландия. Той се намира близо до Turriff в областта Абърдийншър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *