Български автори,  История

Българите – със 17% келтска кръв ?!

02.11.2009г., автор: Scarlett взето от: http://www.bis.bg/entry.php?id=125031

User Avatar

Тези мутации се наричат генетични „маркери“ и „бележат“ индивидите, които имат едни и същи прародители. Генетичните маркери се запазват и предават при всяко следващо поколение, създавайки точен запис на миграцията на човечеството.

Процентният състав на различните мутации в дадена народност дава съвсем точна представа дали тя е съставена от генетично еднородни индивиди и доколко се родее с други близки или далечни народи. Така например оксфордският професор Браян Сайкс, изследващ мтДНК, доказа, че населението на Европа, включително и това на България, има доста еднороден произход по майчина линия, който може да се проследи до 7 жени. Сайкс нарича древните прародителки „Седемте дъщери на Ева“.

Още през 1987 г. е установено, че цялото население на земята е произлязло от жена, живяла в Африка преди 250-100 000 г. Учените кръщават митичната прародителка с емблематичното библейско име Ева. Разбира се, „митохондрийната Ева“ не е нито първата, нито единствената жена. Просто „съвременничките й“, както и жените след нея вероятно са имали единствено деца от мъжки пол или въобще не са имали потомство. Така тяхната митохондрийна ДНК не се е предала в поколенията.

Съществуват археологически, антропологически и лингвистични теории за произхода на българите, но не и научно обоснована с методите на генетиката концепция. Преди известно време щатското „Национално географско дружество“ лансира проекта Genographic, който обхваща глобалната миграция на всички народи по света. Целта е да бъдат събрани 100 000 кръвни проби, за да бъде създадена подробна карта на разселването на човека от Африка в останалите континенти.

Събраната генетична информация ще покаже с голяма точност кога даден народ се е заселил в земите, които обитава. Засега в базата данни на „Нешънъл джиографик“ преобладават генетичните тестове от англосаксонските страни. По неофициални данни българите, които присъстват в подобни бази по света, са не повече от 200. Ентусиастите зад българския ДНК-проект смятат, че тази информация е нищожна и статистически недостатъчна.

Създаването на база за генетични изследвания вероятно ще докаже, че по-голяма част от днешните българи са потомци на народ, дошъл на Балканския полуостров преди около 10 000 г. от района на Близкия изток.

Един от пионерите в изследването на мтДНК е българката проф. Люба Калайджиева от Университета на Западна Австралия. Проф. Калайджиева е съавтор на едно от първите мтДНК изследвания в света, озаглавено „От Азия до Европа: променливост на митохондрийната ДНК при българите и турците“. Преди малко повече от половин година тя доказа категорично, че циганите произхождат от Индия.

Проф. Калайджиева, изглежда, проявява научен интерес към по-компактни групи, каквито са циганите, и не се знае дали би участвала в проекта „База генетични данни на българите“.

„Не разбирам каква е позицията на официалната наука. Опитах се да се свържа с проф. Калайджиева, която е съавтор на голяма част от публикациите по въпроса, но тя не ми отговори“, казва българката Мира Пийкок, живееща в Австралия. За създаването на базата данни българските ентусиасти ще разчитат на т. нар. „персонални генетични тестове“, които са доста популярни на Запад.

Множество организации като Oxford Ancestors, Family tree DNA предлагат услугата на цена $100-200. Срещу $199 желаещите да се подложат на генетично изследване получават от „Нешънъл джиографик“ специален кит. Той включва мултимедийно DVD, идентификационен номер и стерилна четчица, с която се изчегъртва проба от вътрешната страна на бузата.

Събраният генетичен материал се изпраща обратно в една от десетте лаборатории на „Нешънъл джиографик“ по света за изследване. Резултатите от теста могат да бъдат научени след въвеждането на уникалния идентификационен код в секцията Genographic на сайта http://www.nationalgeographic.com.

Главният инициатор на „Българския генетичен проект“ Галин Стоянов е категоричен, че ще потърси подкрепата на държавата за създаването на базата с генетични изследвания. Подобни научни проекти са осъществени с официална държавна помощ в Македония и Гърция.

Темата е интересна, но и доста спорна…. всъщност че е имало келтско население на територията на полуострова – имало е. Че лъва е често използвана символика при келтите и това е така, че има доста артефакти от келтски произход за които официалната наука си трае – има.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *