Други

ЧУДОВИЩЕТО ОТ ЛОХ НЕС

автор: Sparhwak, взето от: https://www.citadelata.com/info/creatures/Nessie.htm

Nessie, Loch Ness Monster (With images) | Loch ness monster ...
https://www.pinterest.com/pin/188517934379684881/

Тъмните води на шотландското езеро Лох Нес крият загадки и до ден днешен вълнуващи ума както на хилядите туристи, застанали пред огромния водоем, така и на местните жители. Според безбройни очевидци езерото крие в глъбините си чудовище – загадъчно създание, което се показва от време на време, предизвиквайки възклицания на почуда или викове на ужас.

Вероятността нещо да се спотайва в Лох Нес и до ден днешен нито е потвърдена, нито е отхвърлена. От едната страна са учените-традиционалисти, които отхвърлят всички сведения за Неси (както галено е наричано съществото) с насмешка, казвайки, че става дума я за фалшификати, я за хорската глупост, привидяла странни същества в най-обикновени и скучни явления. И наистина, колко му е в забуленото от мъгли тъмно езеро да видиш далечна обърната лодка, като гръб на същество не от този свят, а безобидно клатещия се дънер с клон като огромно влечуго, търсещо плячка? А не са малко и откровените фалшификати – една от най-известните снимки на създанието се оказа опашата измама.

И все пак очевидците са твърде много и да наречеш всички от тях глупаци, пияници и мошеници е проява на върховна арогантност, характерна за учените. Така поне смятат многото почитатели на Неси, голяма част от местните хора и по-смелите учени, склонни да не се затварят в догмите. Те повтарят случая с целаканта, древна риба, която дълго време се считаше за изчезнала докато не бе уловена наново, както и Кракена, това “моряшко суеверие”, което се оказа съвсем реално, когато един рибар хвана гигантски калмар в мрежите си.

И наистина, нерядко сонарите в езерото дават странни данни за огромни тела, носещи се под водата, които, съчетани с многото любителски снимки и безбройните свидетелства подсказват, че нещо в езерото наистина има.

Въпросът е какво може да е то и защо никой не го е хванал?

Последното е лесно обяснимо. Лох Нес е едно от най-зловещите места в света, по признание на всички гмуркали се в него водолази. Водите са черни и тъмни, в тях не се вижда нищо, а дълбочината е огромна – над 200 метра. В такъв воден басейн би могло да се скрие всичко, изчислено е, че дори великия часовник Биг Бен би бил напълно потопен.

Но какво ли би могло да се крие? Ако наистина има чудовище, какво същество би могло да е то?

Най-популярната теория е, че в езерото живее плезиозавър. Това са големи зверове от епохата на динозаврите, с масивни тела с перки, дълга шия и малка глава, като такива описания на Неси има много. Това е и най-вълнуващата теория, тъй като дава възможност нещо да е оцеляло след катастрофата преди 65 млн. години.

Дали обаче е възможно плезиозавър да живее в Лох Нес? Някои учени спорят, че той не би издържал в толкова студени води. Разкопки обаче показаха останки от плезиозавър в Австралия отпреди 120 млн. години – тогава, когато най-малкия континент е бил покрит с лед.

Други казват, че той няма да има какво да яде. В Лох Нес обаче има мигриращи сьомги в големи количества. В САЩ, тези миграции хранят цели семейства мечки гризли стоящи край потоците. Може би и Неси би могъл да хапва сьомга.

Третия и най-сложен въпрос обаче е как и защо създанието се е измъкнало от холокоста отпреди 65 млн. години.

Тук отговор няма… затова някои смятат, че Неси не е динозавър, а гигантска змиорка. Змиорки в езерото има бол, но могат ли някои да порастнат толкова грамадни? Традиционните учени клатят отрицателно глава, но пък те така са правили и за калмарите, а са били опровергани.

Една голяма змиорка би приличала на плезиозавър – тя е влечугоподобна на вид, има грозна зъбата глава и перки отстрани.

Друга риба, за която вече се знае, че може да стане грамадна (над 8 метра) е есетрата. В нея обаче няма нищо змийско, а тези моменти са преобладавщи в описанията на очевидците. И тя обаче има перки, а гледана отгоре може да наподоби влечуго.

Любопитно е, че подобни на Неси създания са виждани и в други езера по целия свят или в морето. Това са Моргар, Чампи (който даже е защитен от закона), Тианчи, Мокеле Мбембе, Огопого и т.н.

Възможно е тези създания да са просто съвременни митове, нещо, в което хората имат нужда да повярват.

Но, може и да има нещо, което търпеливо чака под вълните, нещо, което е било много преди ние да се появим на този свят и може би ще бъде много след като сме изчезнали..

Premium poster Nessi, the monster of Loch Ness
https://www.posterlounge.com/p/644732.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *