Ритуали,  Символи,  Традиции

За шотландския килт и под него

взето от: https://zelensviat.com/za-shotlandskia-kilt-i-pod-nego/

За шотландския килт и под него

Гледали ли сте Смело сърце на Мел Гибсън? Ако сте, вероятно се чудите защо шотландските мъже носят нещо, което изглежда като карирана пола. Отговорът на този въпрос е, че тази дреха не е пола (ако кажете пола на шотландски мъж, който я носи, сериозно ще си изпатите).

Дрехата се нарича килт, продукт на невероятното келтско наследство, с което съвременните шотландци много се гордеят. Килтът дотолкова е вълнувал умовете на хората векове наред, че за него съществуват дори митове, наред с фактите.

Мит: Килтът винаги е бил част от шотландската култура! 

Не, не е бил! Килтът е съвсем скорошно изобретение, датиращо от 16-ти век. За справка действието в Смело сърце се развива през 13 век. Точно така – костюмите във филма са сбъркани с 300 години. Независимо от това, килтът скоро се превръща в символ на Шотландия и с гордост се носи от някои известни личности като сър Шон Конъри. Кой да предположи, че полите ще изглеждат толкова мъжествено?

Мит? – Шотландците не носят нищо под килта си!

Наистина фразата “истински шотландец” се отнася до онези мъже, които не носят нищо под килта. Тази практика не е норма, а е и изключително непрактична през зимата! Все пак въпросът носят ли нещо шотландците под килта си, представлява добра шега сред шотландците и туристите, така че не се изненадвайте,  когато чуете кикотенето на дамите, които се чудят дали този висок красив шотландски джентълмен е “истински шотландец” или не! Трябва да споделим обаче – няма правило, което определя дали шотландците трябва или не трябва да носят бельо под килта си.

Факт: Качественият килт е много скъп!

Висококачественият килт струва около 400 паунда ! Като добавите факта, че трябва да купите и всички аксесоари, от чорапите до спораните (чанти от конски косми и кожа), цената се качва до 600 паунда за целия ансамбъл. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *