Език,  Литература

Литературна Ирландия – награди, фестивали, организации

от Литературен вестник, бр.9/8 -14.03.2017г., автор: ЯНА ЯКИМОВА взето от: http://www.bsph.org/members/files/pub_pdf_1537.pdf

Худ. Александър Байтошев

Ирландия е малка страна, която прави много за развитието и разпространението на местното изкуство. Литературната сфера не прави изключение. Ирландските автори се радват на подкрепата на държавата, в резултат на което ирландската литература да става все по-популярна и в световен мащаб.

Голяма заслуга за това има Literature Ireland. Това е организация с идеална цел, финансирана от правителствената агенция „Съвет по изкуствата на Ирландия“ и от Департамента за изкуства, културно наследство, местни, провинциални и ирландски въпроси.

Основният стремеж на организацията е да подкрепя най-добрите ирландски литературни произведения, да осигурява колкото може повече преводи на различни езици и да представя ирландски автори на големи международни събития, фестивали и панаири на книгата.

Организацията има програма за субсидиране на превод на ирландски автори на чужди езици, както и за превод на чуждестранни книги на английски или ирландски. Издателствата могат да кандидатстват по програмата за превод на художествена и нехудожествена литература, детски книги, поезия и драма.

Literature Ireland & Tyrone Guthrie Centre offer a residential ...

Literature Ireland поддържа и годишна стипендиантска програма за професионални преводачи, които работят по поръчка на издателство. Стипендията дава възможност на преводачите да се срещнат с авторите, да прекарат известно време в страната, да се потопят в местната култура и да усетят ирландския дух.

Literature Ireland организира и различни други събития за автори и преводачи като срещи по творческо писане, конференции, на които професионални писатели споделят своя опит с начинаещите си колеги, дава информация и помага за връзката с литературни агенти и издатели.

Връзката на Literature Ireland с българските издатели и преводачи се основава на взаимно уважение, което позволява успешната реализация на много проекти на издателства като „Фама“, „Рива“, „Весела Люцканова“, „Хемус“, „Златорог“, „Фокус“, „Делакорт“, „Жанет 45“, „Колибри“, „Персей“, „Епсилон“, „Амат-Ах“.

Преводачи резиденти в Ирландия са били Иглика Василева, Правда Митева, Филипина Филипова, Мирела Христова. Всяка година организацията публикува различни издания, сред които и каталог с най-добрите нови произведения на ирландски автори, който може да бъде изтеглен свободно от интернет страницата й.

Ако Literature Ireland се грижи за представянето на ирландската литература пред читателите по света, в страната литературният живот също кипи. Доказателство е фактът, че ирландската столица Дъблин бе обявена от ЮНЕСКО за четвъртия град на литературата.

Провеждащите се ежегодно в Ирландия различни панаири и фестивали на книгата също свидетелстват, че ирландците са литературна нация. Два от най-големите фестивали, посветени на книгите в Ирландия, са Фестивалът на книгата в Дъблин и Панаирът на книгата „Типъреъриана“ в селцето Федард (Tipperariana Book Fair – Fethard).

Дъблинският фестивал, който през миналата година отбеляза своята десетгодишнина, е сред най-посещаваните литературни събития в страната. Провежда се ежегодно и има за цел да подкрепя ирландското книгоиздаване и да представя ирландската литература пред възможно най-широк кръг читатели. Фестивалът се осъществява с подкрепата на обществените библиотеки в Дъблин и на ЮНЕСКО.

В програмата на фестивала са включени представяния на книги, различни четения и срещи с писатели, преводачи и издатели. Сред миналогодишните участници са награждавани автори като Колин Барет, Луси Колдуел, Миа Галахър. През 2016 г. Фестивалът обяви романа „Сърце на въртел“ на Донал Райън за ирландска книга на десетилетието.

24th Annual Tipperariana Book Fair - The Irish Place

Панаирът на книгата „Типъреъриана“ се провежда ежегодно във Федард – малко село в Южна Ирландия. Всяка година панаирът започва във втората неделя на февруари и за организирането му отговаря Историческото общество на Федард.

През 2016 г. „Типъреъриана“ навърши двайсет години и в момента е един от най-големите и оживени фестивали в Ирландия. Любопитното е, че тук може да се открият всякакви книги – от най-новите хитове, през по-стари издания с меки корици до наистина редки и антикварни екземпляри.

Организаторите на панаира приемат и дарения под формата на книги, които се излагат на отделни щандове, а средствата от тях отиват за различни инициативи, целящи повдигане на духа и повишаване на самосъзнанието на местните жители.

Връчването на литературните награди също е дългоочаквано и важно събитие за ирландските литературни кръгове. Сред най-ценените отличия в страната са Наградите за ирландски книги (Irish Book Awards).

An Post Irish Book Awards

Наградите са основани от група ирландски книжари през 2007 г., а понастоящем са спонсорирани от компанията Bord Gáis Energy, водещ енергиен доставчик в Ирландия. Целта на наградите е да обедини цялата литературна общност – читатели, писатели, издатели, библиотекари, критици и литературоведи, да бъдат поощрявани ирландските автори, да се подпомогне разпространението, рекламата и представянето на номинираните и отличените произведения.

Първоначално наградите са връчвани само в три категории, но днес категориите са петнайсет и покриват широк спектър от жанрове (дебют, детска литература, къс разказ, криминален роман и др.).

Връчването на наградите е едно от най-бляскавите литературни събития в страната и от няколко години се отразява от националната телевизия. Победителите в отделните категории се избират чрез онлайн допитване в две части. В едната част се отчита вотът на читателите, а в другата – т.нар. академичен вот, в който участват около триста критици, журналисти, библиотекари и книжари.

Вотът на публиката и на академичното жури е с еднаква тежест, а при паритет надделява този на журито. След като бъдат определени победителите във всяка категория, по същата система се избира и книга на годината. Носител на тази награда за 2016 г. е Майк Маккормак с романа си „Соларни кости“ (Solar Bones).

Наградата за литература „Руни“ се връчва ежегодно на млади ирландски автори, ненавършили четиресет години. Наградата е основана през 1976 г. от американския бизнесмен Даниъл Руни, който е и бивш посланик на САЩ в Ирландия.

Отличието се връчва за група произведения, като комитетът оценява цялостно творчеството на авторите. Книгите трябва да са написани на английски или ирландски. В комитета, който определя победителя, участват известни поети, професори, критици, романисти, драматурзи и литературни агенти.

Сред носителите на наградата през годините са Питър Шеридан, Нийл Джордан, Майк Маккормак, Луси Колдуел, Колин Барет.

Наградата за художествена литература, спонсорирана от компанията производител на храни Kerry Group, се връчва всяка година от 1995 г. насам. Награждаването обикновено става през май или юни. В момента това е най-голямата парична награда, предоставяна на ирландски автор – размерът й е 15 000 евро. Сред нейните носители са Джон Банвил, Нийл Джордан, Диърдри Мадън, Уилям Тревър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *