Игри,  Традиции

Традиционна ирландска и келтска игра „Рингс“ /Rings/

05.03.2015г., от Totally Irish Gifts , взето от: https://thewildgeese.irish/profiles/blogs/have-you-ever-played-the-old-irish-game-of-rings

превод: Сурен Исраилян, 30.04.2020г.

Уважаеми приятели ! И аз да помогна с нещо срещу коронавируса. Намерих и преведох правилата на тази простичка и популярна игра, която може да се играе практически във всеки апартамент по време на самоизолацията. Желая Ви късмет !

таблото на Рингс

„Рингс“ /от английски „халки“/ е традиционна ирландска игра, разпространена в четирите посоки на света от емигрантите, по време на Гладните години.  

Официалните правила на Рингс са, както следва (посочваме ги специално, за да няма „един чичо казал, че е не така….):

  • Който е на ред, хвърля общо 6 халки и се брои общ сбор на халките, които са се закачили на кукичките /всяка кукичка има посочени точки от 1 до 13/  
  • Точките се броят само ако халката виси на кукичката.
  • Халките могат да се хвърлят с горна или долна траектория за малките участници, но само отдолу за възрастните и опитните играчи.
  • Играчите трябва да спазват дистанция от таблото с кукичките. Тази дистанция се маркира на пода и се нарича „оки“ /“oche“/. Разстоянието от около 160 см и височината на таблото около 140 см е подходящо за деца до 9 години. За възрастни и деца над 9 годишна възраст дистанцията е около 180 см, а височината на таблото – около 160 см. За надпредналите участници, които искат да спазят правилата на Световната Академия по Рингс, „окито“ е точно 259 см хоризонтално спрямо целта, а кукичката с номер „13“ на таблото следва да отстои на 178 см от пода на заведението.

Какви игри се играе в Рингс ?

1)  Игра за начинаещи 1 вариант („50 Плюс“): играчът трябва да стигне или надвиши определен брой точки /например 50/, печели този, който е постигнал резултата с най-малко халки.   

2)  Игра за начинаещи 2 вариант (Максимален резултат): печели този, който направи най-много точки, хвърляйки три комплекта по 6 халки.

3)  Игра за по-опитни участници (31 точки): този, който първи стигне 31 точки с най-малко хвърлени халки печели. Това е добра възможност да тренирате смятане наум. Например, ако уцелиш 10, а след това 9, стават 19, насочваш се към 12, за да приключиш. Ако не уцелиш 12, а примерно 4, пак пресмяташ и хвърлиш на 7, за да приключиш с минимален брой халки.   

4)  Игра за напреднали 1 вариант (класическият вариант на Рингс): Това е стандартният и най-популярен вариант на играта. Съгласно правилата на Световната Академия по Рингс, крайният сбор точки предварително се договаря и към него се добавя „1“, например 100+1 – 101 точки. Шестте халки се хвърлят по стандартния начин. Когато на играча му остават 13 точки до 100, той влиза във втори етап – „номинацията“. Следващото попадение на играча трябва да уцели „номинационната“цифра, с която постига точно 100 точки, например при 91 точки, той трябва да уцели кукичка с 9 точки. Ако уцели- побеждава, но ако попадне на друго число, губи реда си и сгрешеното число не се брои. Който премине тази номинация и уцели точно 100 точки, преминава в последния кръг – нещо като втората номинация с числото 1. Трябва да се закачи халката на кукичката с 1 точка. Който уцели е победител, а който не улучи, губи реда си.   

5)  Игра за напреднали 2 вариант („По стрелката на часовника“): Играчите трябва да уцелят всички кукички последователно от 1 до 13. Ако играчът уцели друга цифра, губи реда си. Тази игра изисква добра физическа подготовка и точна стрелба с халките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *