Традиции,  Храна и Кухня

Ликьор Драмбуе

взето от: https://vinaritrade.com

https://vinaritrade.com/bg/product/i3644/%D0%9B%D0%B8%D0%BA%D1%8C%D0%BE%D1%80-%D0%94%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D1%83%D0%B5-0.7-%D0%BB.html

Ликьор Драмбуе 0.7 л

Шотландски ликьор, чието име идва от келтския език: “Or dram buitheach” и означава „напитка, която удовлетворява”. За направата му се използват шотландско уиски, мед и билки в определени пропорции.

Рецептата на тази напитка е създадена специално за принц Charles Edward Stuart от негови поддръжници. През 1745 г. в Glenfinnan, Щотландия той вдига въстание срещу властващата фамилия Hanoverian, с цел да възстанови властта на неговата – Stuart. След първоначалния успех, той е принуден да отстъпи. Войската му е разгромена от много по-силната армия на дука на Cumberland в яростна битка край Culloden през 1746г. Принцът е принуден да се покрие известно време в горите с няколко верни другари. За главата му е обявена награда от 30 000 лири (15 милиона паунда днес).

По-късно той намира подслон на остров Skye при преданния му капитан MacKinnon. Преди да избяга във Франция, принц Чарлз награждава MacKinnon с единственото, което притежава – рецептата за личния си ликьор. На етикета днес стои надпис на английски и келтски “Remember the Gift of the Prince” / “Cuimhnich an Tabhartas Prionsa” – „Помни дара на принца”.

Питието се прави от семейството на капитана през XIX в., на остров Skye. Рецептата се предава от поколение на поколение в клана, като питието е било за лична употреба. Ликьорът получава името си Drambuie в странноприемница в Брадфорд през 1893г.


Този ликьор се предлага след хранене. Алкохолно съдържание 40%.

Коктейл Ръждив пирон (Rusty Nail)

Съставки:
45 ml шотландско уиски
25 ml Ликьор „Драмбуйе“ (Drambuie)

Приготвяне и сервиране:
Съставките се сипват директно в чаша за уиски върху лед, разбърква се и се украсява с резен лимон.

Ликьор Драмбуе 0.7 л

Арт. #: 16086

Произход:Шотландия
Български или Внос:Внос
Разфасовка:0.7 л

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *