Символи,  Традиции

Иранската миниатюра влиза в галерия

07.12.2009 г. от Plovdivmedia.com взето от: http://www.plovdivguide.com/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/Iranian-Culture-Exhibition-at-the-Trakart-Center-4043-bg-BG00C3987F-B148-406B-AA47-DE8DFDA55DA8

Културно представителство към посолството на Ислямска република Иран и Културен център „TRAKART” организират от 8 до 14 декември Седмица на иранската култура. В център „Тракарт” ще бъде експонирана изложба на иранско изкуство. Ще бъдат показани произведения на традиционната иранска миниатюра и калиграфия, както и предмети на традиционните ирански занаяти „каламзани” (вид гравиране върху метал) и „минакари” (вид емайлиране).
 
Иранската миниатюрата е позната в цял свят. Най-древният познат представител на това изкуство в историята на Иран е Мани, който преди около 1800 години украсява с рисунки книгата си „Аржанг”, съдържаща религиозни предписания. При този вид изобразително изкуство са известни много стилове и школи, всяка от които носи следите на определен исторически период и епоха на управление.

Иранското калиграфско изкуство е клон от ислямското калиграфско изкуство и се ползва със значимо влияние както на територията на Иран, така и на територията на други съседни държави в Средна Азия и Индийския полуостров, повлияни от иранската култура. Освен това, че най-голям принос в превръщането на обикновеното писмо в изкуство се дължи на персите, то на тях се дължи също така и изобретяването на различните стилове калиграфско изкуство.

Въпреки че тези различни стилове са имали през вековете свои последователи и в други страни, те са били най-широко разпространени на територията на Иран и други държави, като Афганистан, Пакистан и Индия. На тази географска територия калиграфското изкуство винаги е било смятано за най-възвишено сред визуалните изкуства и се е характеризирало с особено изящество и финес.

10 Best kalamzani images | Iranian art, Persian, Silver engraving
Каламзани. снимка Pinterest

Изкуството „каламзани” има седем-хилядна история в Иран, за която свидетелстват откритите и съхранявани в Националния музей на Иран предмети на изкуството. Това изкуство бележи забележителен напредък по времето на управлението на Сефевидите (преди около 450 години) и е взаимствало и продължава да взаимства черти от определени стилове като дърворезба, релеф, ажур, арабеск и портретизъм.

Beautiful minakari Plates For Decoration - my enamels
Минакари
https://myenamels.com/beautiful-minakari-plates-for-decoration/

Изкуството „минакари” датира хилядолетия назад. Още по времето на Кир Велики този занаят е бил практикуван в Персеполис, древната столица на Персия. Подобен вид занаятчийско изкуство е съществувало и в Европа при келтските племена преди около 1500 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *