Български автори,  Традиции,  Храна и Кухня

Дар от природата: дъбът

28.07.2017 г., взето от: https://www.jaf-bulgaria.com/za_nas/novini/dar-ot-prirodata-dbt-n2778356

В древните религии, митове и сказания той е считан за свещено дърво. И до днес символизира постоянство и мощ: дъбът. Кора, жълъди или съцветия – в това специално широколистно дърво са скрити освен всичко останало и множество лечебни свойства.

Около 400 са различните видове дъб и почти толкова разнообразни са и неговите приложения – от дървесина за висококачествено обзавеждане до производство на бъчви за вино. През вековете жълъдите му са били ценени за угояване на свине. Ценителите знаят, че и днес на тях се дължи превъзходният вкус на легендарни сурови шунки от Испания и Франция.

През XVIII в. интензивното корабостроене се превръща в заплаха за дъбовите гори в Европа, но в същото време става повод за залесяване на нови площи, които понастоящем са в своята зрялост.

Дъбовете могат да доживеят над 1 000 години и са символ на мош, издръжливост и сила. Това здраво закотвено в земята дърво, по-скоро ще се пречупи, отколкото да бъде изкоренено. Ако попътуваме още по-назад във времето, ще установим, че в митологиите дъбът е играел важна роля.

Като олицетворение на първичната сила на живота той представлява неразривна част от енергината двойка с мълнията. При келтите лятното слънцестоене е бил празник на дъба. Поради религиозното му значение, под могъщи дъбове често е заседавал съдът.

Печен и мелен

Зреещите през есента жълъди са горчиви на вкус, но след продължително изкисване горчивите вещества се отделят. Изсушените след това жълъди се преработват на брашно, което навремето е спасило от глад не едно семейство.

Печените и смлени жълъди, някога са били ползвани и като заместител на кафето. Днес това е специалитет, който може да бъде открит само в някои био магазини. Поради високото си съдържание на дъбилни вещества, дъбът се е използвал и за дъбене на кожа.

Дъб обикновен, Летен дъб (Quercus robur, Oak) | Ботаника

Лечебни свойства

Дъбовата кора има силно свиващо действие, което я прави ценно лечебно средство при кървене и възпаления. Още от античността, а и до днес, тя е прилагана при чревни, кожни и заболявания на гърлото. Най-често използваната за лечебни цели част от дървото е кората на младите клонки – под формата на чай или тинктура. 

От съцветията се произвежда една от есенциите на д-р Бах. Под формата на компреси, вани или промивки чаят от дъбова кора може да облекчи трудно заздравяващи рани, абсцеси и екземи.

Приеман неколкократно на ден, той помага при стомашно-чревни оплаквания (вж. указанията). При възпаление на лигавиците в областта на устната кухина и гърлото, често се прилага гаргара.

ВНИМАНИЕ: Поради високото си съдържание на дъбилни вещества и изсушаващото си действие дъбовата кора не бива да се прилага за лечение повече от 2-3 седмици. Сушена кора, както и други лечебни продукти от дъб може да откриете в аптеките.

Някои приложения на дъбовата кора

Чай: Залейте 2-4 чаени лъжични дъбова кора със студена вода, сварете за кратко, запарете 5 минути и прецедете.

Гаргара: Кипнете 2 супени лъжици дъбова кора в 3 чаши вода, прецедете след 5 мин. запарка.

За съдържанието на тази рубрика са използвани достоверни източници. Въпреки това ЙАФ не носи отговорност за верността му. Предоставената информация не може да замести посещение при лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *