Български автори,  Традиции,  Храна и Кухня

Произход и история на меденото вино

автор: Лилия Милкова – готвач, взето от: https://gotvach.bg

https://gotvach.bg/n5-99850-%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D1%85%D0%BE%D0%B4_%D0%B8_%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F_%D0%BD%D0%B0_%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE_%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%BE

Произход и история на меденото вино

Когато денят на Св. Патрик настъпи, някои може да разтърсят своите бирени традиции – и да се концентрират върху истинско ирландско съкровище – Мийд.

Какво точно е Мийд?

Това е вкусно медено вино, произведено от ферментирал мед вместо грозде, заедно с вода и мая и се ползва от келтските народи в продължение на векове. Мийдът може да бъде произведен в редица стилове като някои производители добавят плодове, билки и дори подправки в медената смес.

Историята на меденото вино

Макар историята на много страни да е свързана с меденото вино, Ирландия е тази, която е имала дългогодишна любовна афера с него. Тази известна напитка, за която се смята, че се е ползвала от ирландските монаси по време на Средновековието, галопира през социалните кръгове в тази държава: от ирландските селяни, до ирландските светии и царе. Мийд присъства в галската поезия и ирландския фолклор и стига до древните гърци, които го наричат амброзия.

Мийд и келтската традиция

Медено вино

В келтските култури се смята, че Мийд увеличава мъжествеността и плодовитостта, като същевременно притежава свойствата на афродизиак. В резултат на това Мийд бързо е намерил своето място в ирландските сватбени церемонии. Всъщност се смята, че терминът „меден месец“ произтича от ирландската традиция на младоженците да пият медено вино всеки ден за период от една пълна луна (един месец) след сватбите си. Днес някои ирландски сватби все още включват традиционния тост с Мийд за младоженците като почит към желанията на старите и младите.

Сервиране на Мийд

Тази напитка може да се предлага както охладена, така и затоплена и е перфектно допълнение към ястия от пилешко или пуешко месо или зеленчукови ястия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *