Келтски свят,  Митология

Поезията на жреца – Gwion Bach

03.03.2020г., от Хроники Нартании последняя битва /текстът е на български език/, взето от: https://syrmaepon.livejournal.com/217029.html

File:Ceridwen.jpg
https://inkubator.miraheze.org/wiki/File:Ceridwen.jpg

Ceridwen е чародейка в уелска средновековна легенда. Тя е майка на отвратителен син Morfran и красива дъщеря Creirwy, а съпругът й e Tegid Foel. Те живели близо до езерото Bala (Llyn Tegid) в северен Уелс. Средновековната уелска поезия я споменава като притежаваща казана с отвара за поетическо вдъхновение (Awen). Керидуен е смятана за келтската богиня на прераждането, преобразуването и вдъхновението. Прилагателното gwyn (fem. Gwen),  означава „справедлив“, „любим“, „благословен“ или „свещен“. „Wen“  понякога е наложен на имената на женски светци (например Дуинвен).
 Тя направила отвара в своя вълшебен казан, за да даде дарбата на мъдростта и поетичното дъхновение, наричана още Ауен, на грозния си син.

Сместта трябвало да се вари в продължение на година и един ден. Тя накара Морда, слепец, да наклони огъня под казана, докато Gwion Bach, младо момче, слуга,  разбърква сместа. Първите три капки течност от тази отвара дават мъдрост; останалото е фатална отрова. Случи се, че трите капки се разлели върху палеца на Гвион, изгаряйки го. Той инстинктивно пъхнал палеца в устата си и получил мъдростта и знанията, които Керидуен е предвидила за сина си. Осъзнавайки, че тя ще се ядоса, Гвион хукнал да бяга, но Керидуен го погнала. Използвайки силите на отварата, той се превърнал в заек. Тя станала хрътка.

https://jonjooconnor.co.uk

После той станал риба и скочил в реката. Тя се трансформирала във видра. Той се превърнал в птица; тя станала ястреб. Накрая се превърнал в едно зърно царевица. След това тя станала кокошка и, тъй като беше богиня (или магьосница, в зависимост от версията на приказката), тя го намерила и го изяла без проблеми. Но поради отварата той не бил унищожен. Когато Керидуен забременяла, тя знаела, че това е Гвион и решила да убие детето, когато се роди. Въпреки това, когато се родил, той бил толкова красив, че тя не могла да го направи. Вместо това тя го хвърлила в океана, зашивайки го в кожена  торба. Детето не умряло, но било спасено на уелски бряг – близо до Aberdyfi според повечето версии на приказката – от принц на име Elffin ap Gwyddno; прероденото бебе израства като легендарния бард Талисин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *