Български автори,  Трако-Келтика,  Храна и Кухня

Бял мъж по стара рецепта

07.06.2015г., от admin взето от: https://hitrinibg.com/byal-mazh-po-stara-retsepta/

бял мъж
Бял мъж за Петровден

Вижте как да си приготвите този уникален десерт – бял мъж.

Един семпъл десерт с предполагаема хилядолетна история е вкусният бял мъж. Това изкушение не се приготвя навсякъде в страната. Приготвя се единствено по места където има сведения, че са живели траки и келти.

Траките са имали тъмен цвят на кожата, а келтите светъл. Хората в селото говорят, че от келтите е останал този десерт.

Навремето се е подслаждал с мед, днес го приготвяме със захар. Бял мъж се приготвя по Петровден, Илинден, Петковден и в края на лятото, когато прясното мляко е най-гъсто.

За приготвянето се използва овче прясно сирене, биволско или краве.

Моята баба по бащина линия го приготвяше. Майка се е учила от нея, а днес и аз го приготвям. Съпругът ми не беше и чувал за бял мъж, а разликата в километрите на родните ни градове е 40 км.

За да приготвите този десерт ще са ви необходими следните продукти:

1 кг. съвсем прясно несолено сирене (може да го направите и с по-малко), 3-4 равни лъжици брашно, 3-4 лъжици захар.

Начин на приготвяне: прясното неосолявано сирене се натрошава в тиган. Слага се на котлона и се загрява при непрекъснато бъркане до стопяване (не бива да загаря) и се добавя брашното.

Бъркането продължава около 3-4 минути, за да може брашното да се изпече (така казваше баба ми). Добавя се захарта, разбърква се още минута-две и се отмества от котлона. Насипва се в купички и се оставя да се охлади напълно. Десертът бял мъж се поднася напълно студен. Тук е момента да ви кажа, че хубавият и приготвен както трябва десерт трябва да има зърниста структура, а не да бъде на конци.

Не се притеснявайте ако по повърхността избият жълти капчици. Това е масло от сиренето и показател за качеството на млякото Ще споделя с вас как преди няколко месеца се опитах да …направя бял мъж с моцарела (прясно сирене без сол).

Не се получава, или по-точно получи се не както трябва, защото технологията на приготвяне на моцарелата е различна от тази на нашето българското сирене.

За тези, които не са запознати, ще обясня с няколко думи: сиренето моцарела когато се подсири и отцеди, се меси (разтяга се и се събира, за да се получи тази структура на конци, която има).

Следователно още при стапянето забелязах, че нещата не са както трябва, но бях длъжна да опитам, тъй като не разполагах с друго прясно сирене, а исках да направя бял мъж. Структурата след изстиване беше на конци и жилава.

Затова потърсете си нашенско домашно прясно несолено сирене и си направете този стар български десет.

сирене за бял мъж
приготвяне на бял мъж
 чудесен десерт
Приготвяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *