Традиции

Совите (не) са това, което са

07.01.2015г., автор Стамен Стаменов взето от http://www.zoomania.org

http://www.zoomania.org /%d1%81%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b5-%d1%81%d0%b0-%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%b5%d1%82%d0%be-%d1%81%d0%b0/

Совите (не) са това, което са
Совите (не) са това, което са

Призрачният зов на сова в тъмната гора изправя ситните косъмчета по гърба и на най-несуеверните хора. Нищо чудно, че големооките птици от хилядолетия са смятани за предвестници на смъртта и пратеници на онзи свят. Дейвид Линч и Марк Фрост ненапразно използват символиката им в тв сериала “Туин пийкс”, който скоро ще има и продължение.

“Совите не са това, което са” е една от култовите реплики във филма. Докрай не става съвсем ясно защо, но нощните хищници присъстват в много сцени до края на филма.

Не е приятно да развенчаваме мистичния ореол на семейство совови, но в интерес на истината ще се наложи да признаем няколко факта.

  • 1. Макар и да имат изключително силно зрение и слух, а също и примитивна форма на ехолокация – ориентират се по звуковите вълни, подобно на прилепите, и въпреки че могат да въртят главите си на 360 градуса, те са просто едни нощни хищници.
  • 2. В семейство совови има повече от 200 вида. Основно се разделят на козодои и сови. Най-едър е бухалът, чието латинско име е Bubo bubo. Достига до 3 кг, а размахът на крилата му е до два метра.
  • 3. В България се срещат 11 вида – забулена сова, козодой и совови, сред които чухал, бухал, кукумявки, улулици и блатна сова, ушата сова и др.
  • 4. Перата на совите са специални. Те им осигуряват тих полет в мрака.
  • 5. Както котките наострят уши, за да чуят нещо, така и совите могат да насочват перата около плоския си лицев диск така, че да насочат звука към ушите им. При някои птици те са разположени асиметрично.
  • 6. За разлика от повечето птици совите също като нас, хората, имат стереоскопско зрение. Тоест очите им не са от двете страни на главата. Това им позволява да виждат в перспектива.
  • 7. Сови няма единствено в Антарктика.

Полярната птица на Хари Потър

В Средновековието започнали да вярват, че совите са преобразени вещици. Птицата се приема за един от аксесоарите на магьосницата заедно с черната котка. Затова и авторката на книгите за Хари Потър – Дж. К. Роулинг, е включила совите в романите си.

Птиците са нещо като пощенски гълъби в света на магьосниците, макар “услугата” да се извършва и от други животни – например плъха на Рон. Совата на Хари Потър, естествено, е от най-прекрасния вид – полярната сова.

Оперението на сововите птици е с маскировъчен цвят. Тези, които живеят в горите, са сиво-кафяви и се сливат с дънерите на дърветата. А полярните ови, естествено, са бели, за да не се забелязват в снега.
Пазител на подземния свят

Читателят със сигурност помни какво държи в лявата си ръка статуята на света София в столицата – сова. Птицата, символ на мъдростта, е и едно от двете свещени животни (заедно със змията), с които изобразяват гръцката богинята на мъдростта и войната – Атина Палада. Сова има и върху стари римски монети. Изображението е символ на богатство, високо социално положение и интелигентност. Демоницата суккуба Лиллит, а също и магьосникът Мерлин от легендата за крал Артур, също се изобразяват със сова.

За древните египтяни, келтите и в хинду културите нощната птица е пазител на мъртвите и подземния свят, властелин на нощта и водач на мъртвите души към оня свят. Оттам е и лошата слава на пернатите хищници, които са набедени за пратеници на смъртта.

Индианците смятат совата за пророческа птица пазител на мъдростта и свещеното познание. Африканските и австралийските аборигенски племена смятат, че совата е родственик на магьосниците и лечителите и пази техните тайни.

Ноктите – амулет против магия

Породени от митовете за совите, у всички народи има редица ритуали – един от друг по-безсмислени. У нас се смята, че е на нещастие, ако видиш сова през деня. А ако чуеш трикратен зов на сова, това е знак, че ни очаква нещастие.

Най-много суеверия във връзка с птиците май имат англичаните. През ХIХ век в островната държава често можело да се види мъртва сова, окачена вратата на плевника. Предназначението – да пази дома от зло и мълнии. По крясъците на козодоя гадаели какво ще бъде времето. Ноктите на совата се използвали като амулет против магия.

Яйцата на птицата били особено целебни. Те пазели от:

– коклюш;
– късогледство;
– алкохолизъм.

Ако на заклет пияница се даде сурово яйце от бухал или сова, той моментално ще влезе в правия път. Смятало се, че солено месо от сова пази от подагра, а мозък – от епилепсия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *