Български автори,  Келтски свят,  Митология

Оковите на Дявола

28.01.2012г., от Соланж от https://mysticallegends.wordpress.com

взето от: https://mysticallegends.wordpress.com/2012/01/28/%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D1%8F%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%B0/

На няколко километра на североизток от най-южната точка на Англия, нос Лизард, се издига много живописно скалисто островче със странното име Менъкълс (англ.- окови). Погледнати от юг, стометровите каменни грамади напомнят на лапа с нокти. Не случайно малкият остров с площ не повече от 1 кв. км. носи толкова зловещо име – в скалите му са се разбили стотици кораби и хиляди хора са загинали във водите на Ламанша.

На нос Лизард се намира изоставената църква “Свети Франциск”. До нея има старо гробище, където са погребани повече от 400 жертви на корабокрушения. Местните жители смятат целия район и особено скалистия остров за омагьосани и никога не ходят на носа и в старинните развалини.

Корнуолската легенда разказва, че по тези места в незапомнени времена живял рибар със сина си. Бащата много пиел и тогава биел момчето. То ненавиждало баща си и се бояло от него. Веднъж след поредния побой то сключило сделка с дявола, който обещал да го избави от неговия мъчител, но срещу това поискал душата на момчето.

Няколко дни след сключването на сделката, бащата се напил и скочил от отвесната скала в бушуващото море. Момчето разбрало, че това не е станало без намесата на дявола, съжалило за стореното и се покаяло пред местния свещеник. Божият служител опростил греховете му и благословил момчето, но никаква земна сила не можела да се противопостави на самия властелин на ада.

В страха си момчето седнало в лодката си и отплавало в морето, наивно, надявайки се, че там дяволът няма да може да го настигне. Но сатаната с огромните си ноктести лапи, с размерите на хълм, хванал момчето, с намерението да изтръгне душата му от крехкото тяло. Тогава Създателят помогнал на покаялия се грешник и вкаменил лапата на дявола. Така се появил скалистият остров.

Според легендата дяволът и досега стои под водата и не може да освободи вкаменената си лапа, която е като в окови. Местните жители и рибарите казват, че по време на буря, през воя на вятъра, могат да се чуят зловещи стенания. Това е прикования дявол, който се опитва да се измъкне на свобода. В гнева си той отмъщава на целия човешки род и потопява корабите, доближили се твърде много до подводния му затвор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *