Български автори,  Други

Котки без опашки – Манкс

24.10.2011г., автор: Стамен Стаменов ат http://www.zoomania.org

взето от: http://www.zoomania.org/%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B8-%D0%B1%D0%B5%D0%B7-%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D1%81/

https://vetstreet.brightspotcdn.com/dims4/default/3aa6551/2147483647/thumbnail/645x380/quality/90/?url=https%3A%2F%2Fvetstreet-brightspot.s3.amazonaws.com%2F63%2Fbbb260a33e11e087a80050568d634f%2Ffile%2FManx-1-645mk062211.jpg
http://www.vetstreet.com/cats/manx#1_imvndseh

През 70-те години на миналия век известната българистка Мерсия Макдерморт посетила Габрово и се запознала с традициите на предприемчивите балканджии. Когато й разказали вица за котките с отрязани опашки, тя останала смаяна, защото в нейния роден град Абърдийн имало такива естествени екземпляри. Оказало се, че известните с пестеливостта си шотландци не се били сетили досега как да ги използват, а габровци вече имали легенди за собственото си новаторство в сферата на топлоикономика. Така в града на смеха като дар за новооткрития Дом на хумора и сатирата пристигнали две безопашатки от рядката порода “Манкс”.

Те са много любвеобилни интелигентни животни, силно привързани към стопаните си. Към любимците си проявяват болезнена ревност и не допускат чуждо вмешателство. Чаровните глезани, в чийто вени тече шотландска кръв, се отглеждат трудно.

Нуждаят се от много внимание, грижи и постоянен ветеринарен контрол, докато навършат година и половина. Скоковете от височина са смъртоносни за тази порода.

Липсата на опашка ги лишава от естествения балансьор и фаталното приземяване при тях става по гръб. Затова пък в катеренето проявяват качества на алпинисти.Усещайки, че са природно уязвими, те прецизно избират маршрутите си. За да се запази породата, манкс трябва да се кръстосва с опашата котка, иначе поколението умира. Способността на котките да отнемат отрицателната енергия е феноменална. В тяхната общност безопашатите се ползват с привилегия на елит.

Манкс са горди животни не се поддават на дресура. Към представителите на рядката порода вече проявяват интерес ценители на екзотични животни. Пазарната им цена варира от 100 до 1000 лева.

Идеалният манкс е абсолютно безопашата котка с късо тяло, изпъкнал дъгообразен гръб и мощни крайници, като задните са по-дълги от предните. Породата е възникнала на остров Ман преди няколко века и има същите корени като британската късокосместа котка. Генът, определящ липсата на опашка, е опасен за здравето на животното и затова стандартът допуска и малка такава.

“Кимрик” тялото е тежко и набито. Гърдите са широки и силно, с добре развита мускулатура. Главата може да се сравни с обърната круша, защото муцуната е кръгла и малко издута. Кимрик има своеобразна космена покривка, която продължава от плещите до кръста и включва “бричове” на върха на задните крайници, долната част на корема и около шията. Тип rimpy няма опашни прешлени и е налице пълната липса на опашка, като има вдлъбнатина на мястото й. Има и други типове с малко опашни прешлени, които обикновено са свързани неподвижно.

Котките от тази порода имат трудности при размножаването. За да се получат безопашатите котки, е необходимо правилно комбиниране на родителите, като се знае тяхното точно родословие

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *