Български автори,  История,  Келтски свят

Уникалният Остров Ман

02.10.2017г., Автор: laval взето от: http://laval.blog.bg/lichni-dnevnici/2017/10/02/unikalniiat-ostrov-man.1570416

image

Остров Ман (на английски: Isle of Man; на местния манкски език: Ellan Vannin) се намира между Ирландия и Великобритания в Ирландско море. Островът е уникален в много отношения. Той бил заселен от келтско племе. През VІ век ирландски монаси покръстват жителите. В ІХ век има нашествие на викинги (нормани). След 1265г. владението върху острова се оспорва от кралете на Шотландия и Англия. В 1765 английският крал приема титлата Лорд на Ман. От 1828г. Остров Ман се смята официално за британска територия.

image

Днес той има доста особен статут. Формално не е част от Обединеното кралство, нито пък е член на Европейския съюз. Смята се за коронно владение на Британската корона. Същият статут имат и Нормандските острови (The Channel Islands) Гърнзи (Guernsey) и Джърси (Jersey), които са разположени в Ламанша. Гражданите му обаче се третират като поданици на Нейно Величество Кралица Елизабет ІІ, която се явява държавен глава на острова. Короната се представлява от Лейтенант – губернатор. Дипломатическото представителство пред света и защитата на острова са поети от Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия.

image

Остров Ман има площ от 572 km2 и население от около 80000 жители. Официалните езици са английски и манкски (Gaelg / Gailck Vannin). Манкският е келтски език, сроден на ирландския (Gaeilge) и шотландския (Gaidhlig) келтски език. Днес се говори от само 1800 души, поради което е застрашен от изчезване. Ето защо правителството на Ман е предприело мерки манкският език да се преподава в училищата на острова и броят на ползващите го постепенно се увеличава. Столица на Ман е Дъглас (Douglas). В него живеят 26000 души, една трета от населението. Важно пристанище е и Рамзи (Ramsey).

image

Остров Ман е известна офшорна зона. На това се дължи неговият просперитет. Правителството стимулира високотехнологичните компании и финансовите институции да откриват свои офиси на острова. В резултат безработица практически не съществува, тя е под 2%. Престъпност също няма. Бизнесът работи в условията на политическа стабилност и в сътрудничество с властите. Данъчното облагане е почти нулево. Ман е предпочитано място от мултинационални компании за инвестиции.

image

Брутният вътрешен продукт се формира преди всичко от услугите с 86%, следва индустрията с 13% и само 1% идва от селското стопанство. Тук туризмът е основен поминък и източник на приходи. Ман се посещава от 300000 чужди туристи ежегодно. Силно развита е филмовата индустрия. На острова се снимат доста чужди филми. Прочути са и мотоциклетните състезания, които привличат много публика. Ман издава и пощенски марки, които също носят добри приходи. Валутата е британският паунд, но Ман има право да сече собствени монети с лика на кралицата. Интересни места за туристите са старата столица Касълтаун (Castletown), в която се намира замъка Рушен (Rushen) и средновековното селище Крегнеш (Cregnaesh). Това в съчетание с непокътнатата природа прави от Остров Ман популярна туристическа дестинация.

image
image
image
image
image
image
image

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *