Игри,  Традиции

Тафл игрите

29.12.2013 г., взето от: http://denislavsotirov.blogspot.com/2013/12/blog-post_29.html

Тафл е общото название на група келтски настолни игри, в които двама играчи се съревновават върху разграфена на квадратчета дъска. Около 400 г. след Христа различни тафл игри се играят из цяла северна Европа и са едни от трите най-разпространени игри през Средновековието, заедно със шаха и таблата. Предполага се, че тафл произлиза от римската игра Ludus latrunculorum, но това твърдение е оспорвано, тъй като в Ludus latrunculorum играчите имат по равен брой фигурки, а в тафл двата отбора не са равни по сила и численост.

Под тафл е започнало да се разбира всяка настолна игра, затова по времето на викингите, играта е била наречена Хнефатафл.

Ard Ri

Ard Ri (келтски: High King) е шотландски  вариант и се играе на 7 × 7 дъска с цар и осем защитници срещу шестнадесет нападателите.

Brandubh

Brandubh е ирландски формат на Тафл. Знаем от две стари преведени стихотворения , че е игра за петима мъже срещу осем, и че един от пет е „Branán“, или шеф..

Tawl Bwrdd

The Tawlbyund (или Tawl Bwrdd) се играе на дъска от 11 х 11. Има данни, че се е играела най-малко от десети век .

Alea Evangelii

Alea Евангелий. Тази версия се играела в саксонска Англия, на дъска  19х19 .

Hnefatafl

The Hnefatalf е най-известното от всички версии и най-често споменавана. Викингите вярвали, че играта е извор на знания и благородство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *