История,  Келтски свят,  Митология

Последните от Фир Болг (Ирландска митология)

от блога на Брайън О’Съливан irishimbasbooks.com взето от: https://irishimbasbooks.com/the-last-of-the-fir-bolg-irish-mythology/

Публикува се с изрично разрешение на автора. Превод: Сурен Исраилян, 16.04.2020г.

Уважаеми приятели ! Днес ви подготвих една изненада с превода на тази статия. Тя е от блога на един ирландец Брайян О’Съливан /Brian O’Sullivan/, а темата е доста актуална днес – за народа Фир Болг. По-точно, не толкова актуална за Фир Болгите, колкото за една нова мода. Не ви ли се струва, че напоследък много се активираха хората, които вадят едни бомбастични теории, за които няма или има съмнителни доказателства. Голям мерак е да изкарат българите келти, но не става. И тук идва жокер – Фир Болгите – няма начин да не са „от нашите“. Та изненадата е, че с тази статия ще се опитам да оборвам „сензациите“. Между другото, обърнете вниманието на последното изречение. Там се говори за народа „болгите“, а келтски водач с такова име е идвал тук заедно с Брен ….

В началото на тази година когато бях на Аранските острови /Aran Islands/ научих една история, свързана с народа Фир Болг /Fir Bolg/, която дотогава не бях чувал.

Но преди да ви я разкажа, нека да видим, за какво става дума:

Според доста оспорван източник на ирландската история и митология – „Книга на нашествията“  /Lebor Gabála Érenn (The Book of Invasions)/, населението на Ирландия водело началото си от няколко /всъщност шест/ последователни колониални нашествия, съответно от шест различни раси.

Четвъртата раса от тези нашественици е била известна като Фир Болг, и се е предполагало, че те били потомци на третата раса на Немед (Nemed) който починал от болест или е избягал от страната (слагайки начало на дългогодишна традиция на ирландската емиграция!)

Съгласно Книга на нашествията, Фир Болгите са били поробени от гърците и са били задължени да работят пренасяйки камъни и пръст в нещо като чували, заради което се предполага, че са получили името си.

Вероятният вариант за превод на Фир Болг е „хора с чували“, въпреки че сега има предположение, че името всъщност означавало „хората, които стават все по-яростни в битката“). Някак си оцелели след 230 години робство, те успели да напуснат Гърция, върнали се в Ирландия и разделили тази земя на пет области.  

За съжаление, след всички усилия само след 37 години, петата раса нашественици Туата Де Данан (Tuath Dé Dannann) е дошла в Ирландия и победила Фир Болгите в битка на Маг Туиред /Mag Tuired (Moytirra)/. В тази част от разказа има различни версии за съдбата на Фир Болг: от напускането на целия народ от Ирландия до възможността да останат и живеят мир в област Конахт /Connacht/.

Дълги години след появата на тази история в „Книга на нашествията“ и други подобни източници много хора вярвали, че жителите на по-отдалечените острови по западното крайбрежие на Ирландия са били потомците на Фир Болг.

Нещо повече, това население се смятало за почти директен наследник на расата, защото жителите на западните острови са били сравнително малко докоснати и повлияни от „даровете“ на цивилизацията и прогреса.

След 1859г., темата е станала много популярна след излизането на книгата на Чарлз Дарвин „Произход на видовете“. Вследствие на появата тази книга, бързо се увеличил интерес към теорията на еволюцията и особено към тезата, че физическите данни, като ръста, косата, цвета на очите и т.н. можели да имат връзка с прогреса на човешкия вид – от „маймуната“ до „цивилизования хомо сапиенс“.

Прилагайки тази теория към ирландския терен, Алфред Хадън /Alfred Haddon/, английски антрополог и етнограф съфинансирал през 1891г. Дъблинска Антропометрична Лаборатория за „неотложна задача за изследване на расовите характеристики на ирландския народ“.  

Населението на островите в западна Ирландия изведнъж е станало много ценно, заради „чистия си произход“ (като потомците на Фир Болг), което означавало, че те можели да се окажат прародителите на ирландската раса.

В тогавашната свръх националистическа Ирландия веднага се появил интерес към темата от националистите, които искали да използват новите „научни данни“ за  постигане и подпомагане на техните политическите  интереси.

От страната на англичаните темата също е предизвикала голям интерес, защото се предполагало, че така щели да се открият „негроидни“ или „африканоидни“ ирландци, живеещи като примитивна /бяла/ раса толкова близо до Великобритания (през онзи период ирландците редовно се изобразявали като „маймуни“ в английските вестници, като например в Пънч/ ‘Punch’ и др.)

Затова никой не се е учудил, когато Хадън и ирландския доктор, който се казвал Чарлз Браун /Charles Browne/ пристигнали на Аранските острови през 1893г. Те започнали за изследват размера на главата и челото, цветът на очите и кожата и т.н на всеки жител на острова (които те кръстили „аранити“), до когото можели да се докопат. Жените, разбира се, според тогавашните предразсъдъци били изключени от проучванията.

Изследването е предизвикало голям интерес и накрая резултатите му са били публикувани в „Трудове на Кралската Ирландска Академия“ /Proceedings of the Royal Irish Academy/. Но по отношение на теорията за Фир Болгите, за съжаление всичко се оказало „кьор фишек“ за тези, които са се надявали, защото обобщаващият извод на авторите на труда е бил следния:

“Не можем да посочим, към коя раса принадлежат аранитите, но е сигурно, че те не са от народа Фир Болг, ако последните се определят като дребни, тъмнокоси и смугли”.

[И една бележка накрая. Днес общото научно схващане определя Фир Болгите като древна келтска общност с име Болги /Bolgae/ (да не се бърка с Белгите/Belgae) която е „прародител“ на ирландците.]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *