Изкуство,  Митология

Истории, разказвани от бардове – 2. „Книга на нашествията – част 1, Сесър“

от https://bardmythologies.com

https://bardmythologies.com/the-book-of-invasions-part-1-cesaire/

Публикува се с изрично съгласие на собствениците на сайта

превод: Сурен Исраилян, 14.04.2020г.

Уважаеми приятели ! Предлагам на вашето внимание още една история, разказвана от бардове, този път за първите хора, заселили Ирландия. Междувременно се свързах с хората от този сайт /bardmythologies.com/ и получих изрично съгласие да превеждам и поствам в моя блог историите, които те събират и популяризират. Прилагам и аудиоформат, който присъства в оригиналния текст.

Първият човек, дошъл в Ирландия, се казвала Сесър. Нейната история ни връща назад във времето, в Египет, когато Ной е строял своя ковчег. Ной позволил на трима от синовете си да се качат на ковчега, но не е разрешил да направи това другият му син Бит, защото мислел, че той бил крадец.  

Бит не знаел какво да прави, но дъщеря му, която се казвала Сесър, имала план. Сесър е построила три ковчега за себе си и е взела идол за божествено поклонение. Тя казала на баща си, че ще го вземе със себе си, ако Бит се отрече от бога на Ной и я приеме като водач. Подготвила за всеки ковчег по 50 обучени жени, а мъжете, които взела, освен баща й, били брат й Ладра като кормчия и нейният съпруг Финтън Мак Бохра. 

На Сесър й било казано да отиде в Ирландия. Това била нова земя, в която не е имало никакви грехове, затова се предполагало, че богът на Ной би могъл да пощади Ирландия от Великия потоп, когато го изпрати на земята. Те пътували седем години, кръстосвайки целия познат свят, от Нил до Мала Азия и Каспийско море, прекосили и Средиземно море.  

Преминали през реките, чак до Алпите и загубили два от трите кораба по пътя. И накрая, от кулата в Северна Испания Сесър видяла в далечината бреговете на Ирландия и разбрала, че пътуването им е било близо към края.

Те акостирали в Ирландия, на кея на Корка Дибне, в Кери. Сесър първа скочила на брега, защото била водачка и така станала първият човек, стъпил на ирландска земя. Финтън Мак Бохра станал първият мъж, стъпил в Ирландия. Всички благополучно стигнали до брега, освен кормчията Ладра, който ударил бедрото си с весло.

Сега, когато вече пристигнали на острова, те разбрали, че тук щели да създадат човешката общност, а за тази цел имали само трима мъже на петдесет жени! Затова решили да разделят жените на три групи, всяка група с по един мъж. Синът на Ной, Бит, бил в група с 16 жени, защото вече бил на възраст и не толкова полово активен, както на младини, а другите двама мъже останали всеки с по 17 жени.

Така те живели заедно известно време, но за нещастие Бит, синът на Ной, не могъл да се справи със задачата като мъж и починал – първата смърт в Ирландия – а неговите 16 жени били разделени между останалите двама мъже. Ладра, който така и не успял да се възстанови след раняването при слизането от кораба, също скоро умрял. Сега всички жени се надявали на Финтън за увеличаване членовете на общността. Сесър, която много го обичала, не могла да понесе това и умряла от разбито сърце.

Горкият Финтън, сам с петдесетте жени, бил напълно разбит от изпълнението на тази задача и един ден избягал и се скрил в планините. Финтън се укрил в една пещера, малко преди да дойде потопът. Всички жени загинали във водата, освен една, която се казвала Банба, тя била добър воин и избягала на хълмовете, където оцеляла. 

Финтън бил дълбоко в пещерата, където се криел до този момент, и когато водата от потопа стигнала до него и го понесла, той вече не очаквал нищо добро. Така той заспал и сънувал, че е сьомга. А когато се събудил, се превърнал в сьомга.

Той живял като сьомга 300 години, плувайки по всички водни пътища на Ирландия, докато водите на потопа се оттеглили. Тогава сънувал, че е станал ястреб, а когато се събудил, се превърнал в ястреб. Така летял из цяла Ирландия, гледайки отгоре всичко, което се случва, и така научил всички тайни.

След това Финтън се превърнал във Велик мъдрец. Той живял повече от 5 000 години и видял всички промени, които настъпвали в Ирландия в този период. В живота си се е превръщал във всички животни на Ирландия и бил съветник на много хора. 

Когато Финтън бил ястреб, той можел да лети надалеч и да вижда това, което приближавало към Ирландия. Така видял следващия пътник, насочил се към острова – грамадния великан от Гърция, наречен Партолон. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *