Български автори,  История,  Трако-Келтика

Търсят келтска столица в Балкана

18.09.2012г.. Kiril62 взето от: https://numizma.com/magazine/%D0%BA%D0%B5%D0%BB%D1%82%D0%B8-%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B8/

The Celtic World
Карта на келтската експанзия. Източник: https://www.pinterest.com/pin/558587160029988753/

Според учените Тиле се е намирала в Странджа или по течението на Тунджа.

Келтската столица Тиле, която според учените се е намирала в българската част на Тракия, е била в Източна Стара планина. Това твърдят автори на английско-български сборник, посветен на келтската култура

„В Източния Балкан се намира градище, в което са откривани келтски предмети. Това дава основания на колегите да предполагат, че там е била Тиле, столицата на келтите по нашите земи. Но това може да се докаже категорично само с разкопки, а засега пари за такива няма”. Това обясни пред РЕПУБЛИКА известният наш историк проф. Валерия Фол.

Градището обаче е на северния склон на Стара планина, а според проф. Фол, писмените извори показват, че Тиле е в Тракия.

Според досегашните твърдения келтската столица трябва да се търси край днешното село Тулово, общ. Мъглиж. Преди две години инж. Димитър Димитров изказа хипотеза, че селището се намира до старозагорския град Николаево. Той откри стара карта, на която северно от Николаево е отбелязано селище с името Тиле, зад което обаче има въпросителна.

Въпреки че до днес няма яснота, къде е била разположена келтската столица, мнозинството учени се обединяват около това, че най-вероятно тя е била по течението на Тунджа, до вливането в Марица. Някои допускат тя да е била и доста по-южно – в Странджа.

Най-голямото съкровище.

Съкровище, което е най-голямото откривано някога в Европа, бе намерено това лято на остров Джърси в Ла Манша. Там преди около 2000 години келти заровили златни и сребърни монети, с общо тегло 750 кг. Според нумизмати съкровището днес струва около 10 млн. долара

Според учените баснословната сума монети е укрита от френски келти при римското нашествие в средата на I в. пр. Хр., когато легионери на Юлий Цезар са покорявали галските племена. За толкова векове под земята металът се е премесил с глина. Монетите са се слепили толкова плътно, че приличат на огромен къс. Те били открити с металотърсачи от 70-годишния Рег Мед и приятеля му Ричард Майлс.

Варварските топоними по нашите земи

Келтски топоними са Danubius (Дунав), Singuidunum (Белград), Naisus (Ниш), Remesiana (Бяла паланка), Bononia (Видин), Durostorum (Дръстър/Силистра).

Римляните наричали келтите – „гали”, а гърците – „келтои”, но и на двата езика тези думи означават „варвари”. През V-III век пр. Хр. келтите окупират по-голяма част от Европа на север от Алпите, а през III век пр. Хр. тръгват и на юг.

Царството съществувало 60 години.

Тиле, наричан още Тилис, е основан от келти, които нахлули в Тракия през 278 г. пр. Хр, като станал столица на тяхното царство. Това царство траяло до 218 г. пр. Хр., когато било унищожено от траките.

Това, което се знае за Тиле, е името на последния му владетел – Кавар. Той секъл монети със собственото си име в Кабиле. Според изворите той е този, който пристига с войска, за да „умири“ враждуващите черноморски гръцки колонии.

Келтите се появяват южно от Стара планина след смъртта на Александър Велики. По това време те владеят териториите на днешна Северозападна България. Провеждат една неуспешна военна кампания против Делфи и се пръскат из цяла Тракия. В изворите се споменават двама вождове – Леонарий и Лутерий, които разполагали с армия от 25 000 войни, а войската на друг вожд- Берен е сравнявана с „рояк скакалци”.

https://www.republika.bg/index.php?id=48827

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *