Други

Химици завързаха най-сложния „възел“ в света (видео)

13.01.2017г., взето от: https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Himitci-zavarzaha-naj-slozhniia-vazel-v-sveta-video_67865.html

Новият молекулярен възел е най-сложният, описван някога. Той образува тройна оплетка, с железни йони (сребристосини) и хлорни йони (зелени) като опорни за формирането на „възела“.

Вериги от въглеродни, водородни, кислородни и азотни атоми са оплетени заедно в тройна плетка, формирайки най-сложния молекулярен възел, описван някога. Това успяха да направят  химици от Университета в Манчестър, съобщава Science News.

Доклад за експеримента е публикуван на 13 януари /2017г./ в списание Science.

Възелът е образуван от азотосъдържащи органохлорни молекули с обща дължина от 20 нанометъра, състоящи се от 192 атома.

Всяка точка в структурата е разположена една от друга на разстояние от 24 атома.

Според изследователите, те са успели да създадат най-сложния вариант на възел – келтския. Получената структура е създадена в резултат на самоорганизация на самостоятелно сглобяване – нишките се увиват около металните йони и така се формира пресечната точка.

Екипът на Дейвид Лий (David Leigh) смесват заедно изграждащите елементи, съдържащи въглеродни, водородни, кислородни и азотни атоми с железни и хлоридни йони. „Трябва да ги нарежете, нагреете и те ще се самоорганизират,“ – разказва ученият. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *