Традиции

Това е любов: 5-те най-красиви любовни подаръка за всички времена

01.01.2019г., взето от: https://e-zdravey.com/bg/tova-e-lyubov-5-te-nay-krasivi-lyubovni-podaratsi-za-vsichki-vremena/

Най-големине паметници на любовта
Снимка: Тадж Махал – величествен паметник на любовта
Историята помни големи любовни истории и грандиозни жестове. Вижте петте най-красиви, които завинаги са останали да символизират любовта

От абдикацията на Едуард Осми, заради брака с „обикновената простосмъртна“ Уолис Симпсън до изграждането на великолепни паметници в чест на своите обичани половинки…

Историята помни големи любовни истории и грандиозни жестове

В името на прекрасната любов са построени тези романтични шедьоври.

Тадж Махал в Индия

Тадж Махал

Монголският владетел Шах Джахан е издал заповед да се изгради този величествен паметник на любовта в чест на преждевременно починалата му съпруга, Мумтаз Махал, в град Агра в индийски щат Утар Предеш.

Този символ на любовта се счита за изключително постижение в ислямското изкуство, т.е. представлява комбинация от елементи на персийските и индийски архитектурни стилове. От 1983 г. мавзолеят-джамия Тадж Махал е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Дворецът Мирабел в Австрия

Двореца Мирабел в Австрия

Австрийският архиепископ Волф Дитрих фон Райтен построил тази красив дворец и създал градините около него през 1606 г. в Залцбург заради любимата си любовница, тайна жена и майка на 15 негови деца, Саломе Алт. Оттогава дворецът преживява многобройни реновации, но и днес е изключително посещавана туристическа атракция.

Sweet Heart Abbey в Шотландия

Sweet Heart Abbey в Шотландия

Този манастир, в непосредствена близост до град Дамфрис в Шотландия, е построен през 1275 г. от Лейди Дерворгил от Галоуей, в памет на съпруга си – Джон де Балиола.

Богатата романтичка е сломена от скръбта заради смъртта на любимия си съпруг и запазва неговото балсамираното сърце, с което е била и погребана през 1290 година.

Дворецът Торенууд в САЩ

Дворецът Торунууд, САЩ

Американката Анна Торен си пожелала елегантен дворец през 1907 г., а скоро след това нейният богат съпруг Честър Торен купил английския дворец, стар почти четири века.

С кораб пренесъл всяка от тухлите от сградата в щата Вашингтон, където под ръководството на известния архитект Киртланд Чанти построил двореца Торенууд, който и днес може да се посети, дори и да се отседне в него.

Дворецът Кели в Малайзия

Дворецът Кели, Перак

Уилям Кели Смит е пожелал да почете съпругата си и да отпразнува раждането на първия си син и затова решил да построи елегантен дворец в Малайзия, щата Перак.

Големият фен на индийската култура и архитектура решил целият дворец да бъде в този стил, затова всяка тухла е от тази велика страна. За съжаление неговата преждевременна смърт му е попречила за завършването на строителството на този дворец, който днес е още един прекрасен символ на една голяма любов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *