Български автори,  Традиции

Защо чукаме на дърво? Келтите смятали, че дърветата са домове на древни богове

17.03.2020г., взето от: https://e-zdravey.com/bg/zashto-chukame-na-darvo-keltite-smiatali-che-darvetata-sa-domove-na-drevni-bogove/

Защо чукаме на дърво
Снимка: Знаете ли защо чукаме на дърво?

Чукали ли сте на  дърво за щастие или да изгоните лошия късмет, за да не ви „урочасат“?

Ако сте го правили, знаете ли, че жителите на Балканския полуостров не са единствените народи, които  чукат на дърво за късмет или да изгонят лошия късмет?

И в крайна сметка дали сте се чудили защо точно се чука на дърво?

Хората често чукат на  дърво когато кажат нещо, което може да предизвика съдбата. Предимно несъзнателно се чука на дърво, за да се гарантира, че няма да се случи нещо лошо.

Ако следваме историческото значение, чука се на дърво, за да изгонят злите духове, които се намират в него.

Преди появата на християнството и исляма много езически групи и култури от Ирландия до Индия обожавали дърветата и ги смятали за идоли. Някои са ги използвали за предсказване на съдби в религиозни ритуали, а други, като келти, смятали, че дърветата са домовете на древните богове и духове.

Спори се кога е възникнало поверието „чукане на дърво“. Писателите Стефан Бехтел и Дебора Аронсон в своите книги (The Good Luck Book  и Luck: The Essential Guide) намират връзка между тези стари призраци в дърветата и днешното чукане на дърво.

Една от възможните версии е, че езичниците, които населяват Европа чукали на дърво (от което са направени жилищата), за да изгонят злите духове от дървото и да се предотврати подслушване на разговорите вътре в дома.

Друга версия твърди, че някои езически групи обожавали тези призраци в дърветата, така че за късмет си поставяли ръцете върху дървото. През вековете този религиозен ритуал прераснал в кратък начин на поклонение, т.е. в бързо почукване за щастие.

До 1800 г. много детски игри са съдържали в себе си и почукване на дърво, макар че самата идея е много стара.

В различните култури съществуват и различни варианти на този обичай.

В Испания се докосва дърво заради някоя случка, която би могла да донесе лош късмет. Американците и британците поставят ръката си няколко секунди на дървото, а понякога само почукват.

В Румъния се смята, че лошите неща могат да се избегнат с чукане на дърво, в България почуква по нещо дървено, за да се избегнат лоши новини, докато в страните от бивша Югославия обикновено се чука, за да се потвърди нещо, т.е. да не се случи нещо лошо: „да чукна на дърво“ или „да не се урочасам“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *