Други,  Традиции

Вижте кои са най-лошите и коварни свекърви, останали в историята

29.08.2015г., взето от: https://e-zdravey.com/bg/vizhte-koi-sa-nay-loshite-i-kovarni-svekarvi-ostanali-v-istoriyata/

Най-лошите свекърви през вековете
Снимка: Най-лошите свекърви в историята

Отношенията снаха – свекърва  може би са най-обсъжданите в историята, а обвиненията са за всички проблеми в брака

Всяка жена твърди, че именно свекърва й е най-лошата, но дали това е така?

Историята помни най-лошите свекърви през вековете, ето кои са те:

Бона Сфорца

Бона Сфорца

Бона Сфорца е родена през 1494 г. в могъщо семейство, което управлява Милано. Тя се омъжва за полския крал Сигизмунд I, който изключително цени нейната интелигентност и образованост и я включва в управлението на държавата.

Въпреки тази интелигентност, когато нейният син Сигизмунд II се оженил за Елизабет от Хабсбургската монархия, тя не успявала да скрие презрението, което изпитвала към снаха си. Бона Сфорца имала план чрез династическите бракове на децата си да обедини почти цяла Католическа Европа. Пречка се явява обаче вторият брак на Зигмунт Август с литовската принцеса Барбара Радживил. Поради това Бона Сфорца застава начело на католическата опозиция в Полша срещу брака на краля. Това е причината Бона Сфорца да бъде подозирана в отравянето на Барбара Радживил, която умира през 1551 г. малко след като е коронована за кралица на Полша.

Сара Делано Рузвелт

Сара Делано Рузвелт и Франклин

Когато Франклин Рузвелт се влюбил в Еленор, майка му Сара Делано Рузвелт направила всичко възможно, за да не се оженят. Когато въпреки противопоставянето й те са встъпили в брак, тя подарила на младоженците къща в нейния двор, за да може да контролира всички техни действия.

Принцеса София

София помогнала много на сина си Франц Йосиф да поеме трона, но е направила всичко, за да го раздели от съпругата му Елизабет (Сиси). Обезпокоен от надигащия се унгарски национализъм в империята, в 1867 императорът дарява по-голяма самостоятелност на Унгария, и така създава двойната корона на Австро-Унгария. Принцеса София дори отнела току-що родената дъщеря на Елизабет и забранила контактите със съпруга и за една година. Това е причина за разпадане на брака само след шест години, а и допринесло Франц да изпадне в депресия и да заболее от анорексия и булимия.

Катерина Медичи

Катерина Медичи

Катерина Медичи е благородничка, която се омъжва за Хенри II от Франция през 1533 г., само на 14 години. Има три синове, които решила да осигури с богатство и голямо политическо влияние. За начало им определила какво да учат, а след това започва да избира и съпруги.

Когато се жени Хенри IV, бъдещият крал, тя се погрижила съпругата му Ивана само за няколко месеца да се разболее и да умре. След това преминала към Маргарит, съпругата на средния син, която е била отровена. А когато най-младият син Франц се жени с Катрин от Шотландия, тя продължила със своите атаки и срещу нея. Нейният син внезапно починал, а тя отнела всички привилегии от снаха си, които била получила от съпруга си и тя след три дни се върнала в Шотландия.

Мария Феодоровна

Само на 13 години, Мария се омъжва за руския цар Александър III, от който придобива своя най-чакан син, Николай II. Когато той  решил да сключи брак с принцеса Аликс, внучката на кралица Виктория, кралицата я наказала с мълчание и не общувала с нея. След това започнала и да не позволява да придружава съпруга си на тържествата, и никога не и е предала короната, която и се полагала по право.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *