Игри

Безопасни ли са изкуствените футболни игрища?

lpejf fj& https://chemicalsinourlife.echa.europa.eu/bg/are-artificial-football-pitches-safe

От много години терените, подходящи за всякакви атмосферни условия, се използват за най-различни спортове, включително футбол, ръгби, лакрос и келтски спортове. В тези изкуствени игрални повърхности често се използват гумени гранули, за да станат по-устойчиви на атмосферни условия, за омекотяване на удара и подобрено сцепление. Но дали гумените гранули са безопасни?

Повечето от гранулите са направени от рециклирани автомобилни гуми, които са раздробени на малки пелети. Известно е, че гумите съдържат някои опасни химикали. Това прави ли футболните игрища опасни?  

Много ниско ниво на безпокойство

ЕСНА разгледа този въпрос за първи път през 2017 г. Установихме, че опасенията за здравето при игра на изкуствени повърхности са много малки, тъй като концентрациите на съответните химикали (включително полициклични ароматни въглеводороди, метали и пластификатори), измерени в гранулите, са като цяло много ниски. Въпреки това ECHA заяви, че в закрити помещения употребата следва да бъде ограничена, за да се гарантира, че гумените гранули съдържат само малки количества от най-опасните вещества.

За да сте в безопасност, когато играете

Макар докладът да установява много малък риск, ето какви са препоръките: 

  • измивайте ръцете си, след като сте играли и преди да ядете;
  • почиствайте всякакви порязвания или ожулвания;
  • сваляйте спортните обувки и екипи преди да се приберете вкъщи; и 
  • разбира се — не поглъщайте гранулите!

Сред публикуването на доклада на ECHA през 2017 г. са предприети научни изследвания, за да се проучи допълнително евентуалната необходимост от ограничаване на нивата на някои от химикалите, особено полициклични ароматни въглеводороди.

През юли 2018 г. нидерландският национален институт за обществено здраве и околна среда (RIVM) предложи да се намалят максимално допустимите концентрации на осем полициклични ароматни хидрокарбони, открити в гумени гранули и настилки, които се използват на спортни игрища, други спортни съоръжения и детски площадки.

Понастоящем комитетите на ECHA правят оценка на предложението и ще дадат своето становище на Европейската комисия до края на 2019 г.

Прочетете повече

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *