Български автори,  Музика,  Традиции

Център „Дарба“ | Келтска арфа

взето от/ https://darbaedu.com/events/harp/

Келтска арфа /2020г./

Дни: Вторник и Четвъртък от 45 минути между 15:00 ч. и 18:00 ч.
Цена:  25 лв. на занятие

Следващо занятие

  • Дата апр. 02 2020
  • Час 15:00 – 18:00

Ако Вие или вашето дете искате да се докоснете до вълшебните звуци на келтската арфа, заповядайте на индивидуалните занимания в център „Дарба“. Нежните звуци на арфата са я превърнали в предпочитан инструмент за тези, които желаят да се наслаждават на красивата музика, тъй като дори при хора на базисно ниво звученето може да бъде прекрасно.

Уроци за деца: Добре дошли са деца над 5 години. Заниманията по арфа допринасят не само за музикалното развитие и култура на най-малките, но и са с доказани ползи за развитието на координацията, мозъка и слуха, като същевременно имат успокояващ ефект. Подходът е индивидуален, с акцент върху удоволствието от музиката и насърчаването на личното творческо развитие и обща култура.

Уроци за възрастни: Никога не е късно да започнете да свирите на музикален инструмент и да сбъднете детската си мечта. Арфата е изключителен подходяща за тази цел, тъй като е прочута със своя хармонизиращ и позитивен ефект. Като терапевтичен инструмент, в много държави арфата се използва в болници, родилни домове и санаториуми, красивият звук и релаксиращите свойства имат доказан лечебен ефект върху физическото и психическото състояние на хората.

Келтската арфа е разпространена на територията на Англия, Ирландия, Шотландия, Уелс и Франция и дори е залегнала в националния герб на Ирландия. В западна Европа и САЩ, е използвана в множество сфери, благодарение на красивия звук и терапевтичната вибрация. Едва от скоро този инструмент навлезе и в България, което даде възможност за изучаването му на малки и големи. Уроците се провеждат в рамките на 45 минути на 27 струнна арфа Ravenna, Dusty Strings и 37 струнна Isolda Celtic, Camac.

Преподавател:

Светла Илиева открива своята истинска страст в магията на келтската арфа, чиято трансформираща енергия и емоция отразява в изпълненията си. Взима участие в редица културни събития като: откриване на фотографски и художествени изложби, благотворителни концерти, презентации на книги и фестивали на открито, и е допринесла за празничната атмосфера на коледни събития и концерти, сватби, дамски партита, частни и фирмени събития. Провежда обучения за деца и допринася за популяризиране на келтската арфа в България.

Нейните разнообразни интереси, които включват магистърска степен по археология и египтология, и сертификат за йога инструктор, се съчетават хармонично с вълшебството на този инструмент с хилядолетна история, като ѝ дават възможност да експериментира в областта на древната култура и изкуство. Участва в множество уникални по рода си проекти, сред които четения на древноегипетските „Песни на арфиста“, рецитали на древни тракийски скални светилища, концерти, съпътстващи археологически разкопки в Родопите и Сакар, Шекспирови четения и др. Взима участие във фестивала “Звезден прах” в Кнежа, където организира работилница по арфа. Води уроци за деца и провежда образователни концерти в различни детски центрове в столицата.

В рамките на 2015 г., Светла Илиева работи като гост изпълнител в 5 звездния хотел Тадж Махал в Ню Делхи, Индия, където често свири пред световни знаменитости. През 2018-2019 г. взима участие в Sheikh Zayed Heritage Festival, в Абу Даби, ОАЕ.

Репертоарът ѝ е богат и разнообразен и включва класическа, келтска, джаз-рок, поп, филмова и фолклорна музика и тя е отворена към мултикултурни музикални преживявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *